Klimaatwetenschapper Linda Steg houdt hoop: "We hebben best veel invloed"

Klimaatwetenschapper en Fries Linda Steg is 'licht optimistisch' over de plannen om klimaatverandering tegen te gaan. Ze heeft meegeschreven aan het nieuwe rapport van het VN-klimaatpanel IPCC.
Linda Steg bij de presentatie van het IPCC-rapport © ANP
In het rapport staat dat het mogelijk is om in 2030 de CO2-uitstoot te halveren vergeleken met 2019. Dat vraagt om snelle actie.
"De hoofdconclusie is dat klimaatverandering nu al optreedt en dat het negatieve gevolgen heeft", zegt Linda Steg, die werkt aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Uit het rapport blijkt volgens haar dat er nog hoop is om de klimaatopwarming te beperken tot 1,5 of 2 graden. Dat is ook afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs. "Maar de kans om het te halen, wordt steeds kleiner naarmate we langer wachten."

'We kunnen veel dingen doen'

Het rapport toont aan dat gedragsverandering bij consumenten belangrijk is. "We kunnen veel doen. We kunnen proberen onze huizen goed te isoleren, duurzame energie te gebruiken, fietsen en wandelen in plaats van de auto nemen, we kunnen minder vliegen, minder zuivel en vlees eten."
Volgens Steg is het ook belangrijk dat mensen minder eten verspillen en stemmen op politieke partijen "waarvan we denken dat ze goed klimaatbeleid gaan voeren. Als burger hebben we best wel veel invloed."
Ook overheden en bedrijven moeten andere keuzes maken, zodat het beter mogelijk is om klimaatvriendelijk gedrag te vertonen.
Linda Steg over verantwoordelijkheid
Steg ziet dat er veel mensen zijn die om het milieu en om toekomstige generaties geven. "Ze handelen er niet altijd naar, maar dat komt ook omdat het soms onaantrekkelijk is en omdat het duur of moeilijk is."
Ze vindt dat gedragsverandering niet alleen de verantwoordelijkheid is van consumenten. "Ook overheden en bedrijven moeten andere keuzes maken, zodat het beter mogelijk is om klimaatvriendelijk gedrag te vertonen."

Goed gevoel

Dat hoeft niet altijd duurder of minder lekker te zijn. "Uit het rapport blijkt ook dat veel klimaatvriendelijke gedragingen een goed gevoel geven of bijdragen aan ons welzijn."
Scholen denken ook mee, bijvoorbeeld op het Linde College: daar gaat de thermostaat 2 graden omlaag:
De overheid kan helpen met subsidies en leningen, bijvoorbeeld voor het aanschaffen van zonnepanelen.

Oekraïne

In het rapport speelt de oorlog in Oekraïne geen rol, maar dat heeft wel invloed op het klimaatbeleid. Zo lijkt steenkool een alternatief te worden om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas.
Steg: "Het zou heel mooi zijn als we dan meteen inzetten op duurzame energiebronnen. Als je nu gaat investeren in kolencentrales, is de kans groot dat je het niet terugverdient omdat kolen op redelijk korte termijn met grote hoeveelheden teruggebracht moeten worden."

Optimistisch over ambities

Over het algemeen is Steg positief over de ambities van mensen, bedrijven en overheden. "De zonnepanelen en auto's die zijn aangeschaft, is veel sneller gegaan dan experts een aantal jaar geleden hadden gedacht." Ze zegt daarom 'licht optimistisch' te zijn.