Gratis eten bij De Klomp in Leeuwarden: "Ik moet leven van 60 euro per week"

Een gratis maaltijd, twee keer per week, is voor een aantal mensen in Leeuwarden nodig om de week financieel door te komen en gezond te kunnen eten. In het gebouw De Klomp van Netwerkcentrum Leeuwarden Oud Oost worden elke week op dinsdag en donderdag zo'n 140 maaltijden gemaakt voor mensen met een smalle beurs.
Netwerkcentrum Oud Oost in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Het is druk op donderdagochtend en -middag. 's Ochtends zijn de vrijwilligers druk bezig met het koken onder leiding van de hoofdkok Jefta. Twee keer per week maken ze zo'n 140 maaltijden klaar. Gezond en lekker. Jefta zoekt de recepten en koopt ook de ingrediënten. Een hele klus maar het is dankbaar werk, vindt Jefta.
Hij heeft veel plezier in het koken. Eerder was hij kok in de horeca, maar dat wilde hij niet meer. Hij kreeg verslavingsproblemen. Dit bevalt hem veel beter. Hij verdient er als vrijwilliger veel minder door, maar zijn leven is er beter op geworden.
In het radioprogramma Buro de Vries volgen we de mensen die in De Klomp komen. Het programma is er elke zondag van 11.00 tot 13.00 uur en 's zondagsavonds in de herhaling om 21.00 uur.
Door het werk in De Klomp heeft hij besloten om een studie te doen, om ook sociaal werk te kunnen doen. Hij geeft nu ook kookles op een basisschool. Het werk bij De Klomp heeft er voor gezorgd dat hij het leven weer beter op de rit heeft, en hij vindt het mooi om wat voor anderen te betekenen.
Chef-kok Jefta in de keuken van De Klomp © Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Gezien de vraag zouden ze in De Klomp nog wel meer eten kunnen maken, maar ze zitten aan hun maximum. In deze tijd van grote inflatie hebben mensen met kleine inkomens het steeds moeilijker om de gewone boodschappen te betalen. Elke dag gezond eten is dan bijna niet meer mogelijk, vertellen de mensen die eten ophalen.
"Alles wordt zo duur. Het twee keer maaltijden hier halen, helpt mij. Verder haal ik spul bij weggeefkastjes en de Buurvrouw & Buurvrouw Bus. Dat is een dagtaak. Ik moet leven van 60 euro per week ", vertelt Janet.
Anders zit ik de hele dag thuis en begint het te malen. Dat is niet goed voor mij, dan grijp ik naar de fles.
Sjoerd over het eten bij De Klomp in Leeuwarden
Ook voor anderen geldt dat ze niet veel kunnen uitgeven. Iedereen is dankbaar dat ze gebruik kunnen maken van de gratis service. Naast dat het sommigen vanwege de financiën helpt, heeft het eten ook een sociale functie. Mensen willen graag even anderen treffen. Eenzaamheid is een probleem voor bezoekers van De Klomp.
Sjoerd bijvoorbeeld. Hij zit aan tafel en laat zich het eten lekker smaken, maar het is vooral mooi om even onder de mensen te zijn, vertelt hij. "Anders zit ik de hele dag thuis en begint het te malen. Dat is niet goed voor mij, dan grijp ik naar de fles. Nu gaat het goed." Hij doet net als de meeste bezoekers van De Klomp ook vrijwilligerswerk bij het netwerkcentrum.
Voor mensen met een klein inkomen wordt in De Klomp twee keer per week eten gemaakt
Edda haalt ook een portie en ze gaat schilderen. Ze geniet van haar bezoek en het eten. Vooral in de coronatijd voelde ze zich ontzettend eenzaam. "Ik zag alleen maar geraniums." Nu is ze helemaal opgefleurd door de sociale contacten.
Voordat corona uitbrak, konden mensen samen eten in De Klomp. Dat is voorlopig even van de baan, maar de hoop is dat dat straks ook weer kan. Al zal het dan wel op een andere manier moeten, want 140 mensen bij elkaar lukt in deze ruimte niet zomaar. "Maar dat is wel veel gezelliger."