Vier minderjarigen aangehouden voor drugshandel in noordoosten

De politie heeft de afgelopen maanden vier minderjarigen aangehouden voor het verkopen van drugs. De aanhoudingen komen na onderzoek in Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen en Noardeast-Fryslân.
© ANP
Het onderzoek werd ingesteld nadat een ouder de politie informeerde dat in een slaapkamer van een van de kinderen drugs waren gevonden.
De politie kwam er met het onderzoek achter dat er sprake was van handel van met name harddrugs onder minderjarigen.
De jongeren die in beeld kwamen, handelden in xtc, 2c-b, ketamine, wiet en hasj. Dat deden ze op apps als Snapchat, Instagram en Telegram.

Politie: onterechte aanname dat politie altijd op de hoogte is

De politie zegt dat ze de drugsaanpak niet alleen kunnen. "Regelmatig merkt de politie tijdens onderzoeken dat meerdere mensen op de hoogte blijken te zijn van wat er speelt, maar dat niemand de politie in kennis stelt. De onterechte aanname heerst dat wanneer iets in de eigen omgeving algemeen bekend is, dit ook wel bij de politie bekend zal zijn."

Lof voor de ouders

Die instelling moet volgens burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân echt veranderen. Dat deze zaak aan het rollen kwam nadat ouders melding hadden gedaan van drugs die ze bij hun zoon vonden, noemt Kramer dan ook een goede zaak.
"We moeten ophouden met drugs normaal te vinden. We moeten beginnen met het herkennen en doorgeven van de signalen aan de politie om op te kunnen treden. Daarom ook lof voor deze ouders die het denk ik heel moeilijk hebben gevonden, maar toch hebben doorgezet. Ik denk dat dat op termijn ook de redding van hun kinderen kan zijn", zegt de burgemeester.
Burgemeester Johannes Kramer