150 van de 200 plekken in opvanglocatie Heerenveen voor niet-Oekraïners

150 van de 200 bedden in de crisisopvang in Heerenveen zullen de komende tijd worden gebruikt door niet-Oekraïense vluchtelingen. Op deze manier wil Heerenveen Ter Apel helpen.
Niet-Oekraïners worden opgevangen in Heerenveen:
In Ter Apel werden 650 mensen opgevangen, terwijl er maar plek was voor 275.
"Wij hebben hier 200 bedden staan voor Oekraïners bij het Fries coördinatiepunt, maar die worden lang niet allemaal gebruikt", zegt burgemeester Tjeerd van der Zwan van de gemeente Heerenveen.

Mensonterend

"Wij zien allemaal de verschrikkelijke toestanden in Ter Apel. Mensen die daar in een mensonterende situatie worden opgevangen, met veel te veel. Daar is dus een enorme nood en hier staan bedden leeg. Toen hebben we gekeken of we die twee bij elkaar konden brengen", vertelt Van der Zwan.
Opvangplekken voor vluchtelingen in Heerenveen © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De gemeente heeft contact gezocht met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en toen was het al snel geregeld. Van der Zwan geeft echter toe dat de opvang in de Heerenveense HoekstraHal ook geen definitieve oplossing is.

Negen dagen

"Ze kunnen daar maximaal zeven dagen blijven, dan kan het nog twee keer een dag verlengd worden en dan gaan ze naar de echte noodopvang", zegt de burgemeester. "We gaan kijken hoe we dat op een goede manier kunnen doen, maar het zal altijd veel en veel beter zijn dan nu in het overvolle Ter Apel."
De mensen uit Oekraïne en Ter Apel zullen van elkaar gescheiden worden. Ook dat brengt een uitdaging met zich mee. "Er moet gebruik kunnen worden gemaakt van allerlei faciliteiten: toiletten, wasgelegenheid; dat moet allemaal goed geregeld worden."