Friese overheden: "Woonwijken moeten voorrang krijgen in stroomnet"

De stroomvoorziening van woonwijken heeft meer prioriteit dan het terugleveren van elektriciteit aan het net, vinden provincie Fryslân en de gemeenten. Netbeheerder Liander had om advies gevraagd.
Gedeputeerde Sietske Poepjes © Omrop Fryslân
Het advies is verstrekt door het bestuurlijk overleg RES Fryslân (waar onder meer de provincie en gemeenten in zitten.
Liander werkt op dit moment hard aan de aanpassing van het stroomnetwerk in de provincie, om de problemen tot 2025 op te lossen. Nu komt het voor dat bijvoorbeeld bedrijven lang moeten wachten op een aansluiting of dat zonneparken niet kunnen worden aangesloten op het net.

"Behoefte aan nieuwe woonwijken"

De provincie wil dat de focus op het leveren van stroom ligt. Gedeputeerde Sietske Poepjes: "Om het zwart-wit te stellen willen wij er zeker van zijn dat mensen stroom krijgen. Dus als ze van het gas af willen, er een alternatief is. Er is bovendien behoefte aan nieuwe woonwijken. Het is moeilijk om een woning te vinden. Daarom moet daar prioriteit liggen."
Liander aan het werk © Omrop Fryslân, Aise van Beets
Het lijkt tegenstrijdig met alle ambities die de provincie heeft op het gebied van de energietransitie. "Dat klopt, zo lijkt het wel", zegt Poepjes. "Wij zeggen alleen niet dat die niet moeten doorgaan. Neem bijvoorbeeld een boer met ambities om zonnepanelen aan te leggen. Als hij dat kan leveren aan een dorp in de omgeving, dan moet het doorgaan. Is het voor het net, dan moet hij een duidelijke datum krijgen wanneer die aansluiting volgt."

Communicatie moet beter

De communicatie van Liander moet daarin duidelijk beter, vindt de gedeputeerde. Dat geeft mensen ook het vertrouwen om te investeren.
Liander heeft aangegeven het advies mee te nemen in de overwegingen en hoopt halverwege april duidelijkheid te geven over met welke projecten men met prioriteit aan de slag gaat.