Grote internationale luchtmachtoefening boven Fryslân van start

Op vliegbasis Leeuwarden begint maandagochtend de internationale vliegoefening Frisian Flag. Militairen uit binnen- en buitenland oefenen de komende tijd twee keer per dag verschillende vliegmanoeuvres.
Een F-35 van de Leeuwarder vliegbasis © ANP
Elke dag gaan zo'n dertig toestellen de lucht in tussen 8.00 en 17.00 uur om te oefenen boven de Noordzee en het luchtruim boven Noord-Nederland. Er wordt ook gedeeltelijk boven het Deense luchtruim gevlogen.
Gevechtsvliegtuigen vliegen boven land op minstens twee kilometer hoogte. Helikopters en transportvliegtuigen vliegen lager.

NAVO- en coalitiepartners

Aan de oefening doen NAVO- en andere coalitiepartners mee, zoals de Verenigde Staten, Italië, Canada en Frankrijk.
De luchtmachtoefening vindt elk jaar plaats, altijd op de Leeuwarder vliegbasis. Alleen de afgelopen twee jaar ging het niet door.

Belang van de oefening

Volgens het ministerie van Defensie wordt er niet meer dan anders getraind, ook niet nu er oorlog is in Oekraïne.
De oorlog geeft volgens Olivier Brok, hoofd operaties van de vliegbasis, wel het belang van de oefening aan. "De oorlog speelt zeker mee in het achterhoofd. Dat het dus best wel een keer echt kan zijn."

Uitstoot en geluidsoverlast

Voor het eerst wordt ook de uitstoot van vliegtuigen gemeten. Bij tal van huizen zijn speciale kastjes geplaatst om de uitstoot van fijnstoffen te meten.
Zondag, de dag voor Frisian Flag, was er een stilteprotest tegen de oefening. De actievoerders zijn het niet eens met de geluidsoverlast en het vuil dat de vliegbasis veroorzaakt.
Frisian Flag duurt tot en met vrijdag 8 april.