Hoe realistisch is een treinstation bij het Leeuwarder Werpsterhoeke?

Een station bij de Leeuwarder Werpsterhoeke is haalbaar, zegt werkgroep Spoor in Fryslân. Er zouden iedere dag honderden mensen gebruik van maken en zowel de NS als Arriva kunnen op het spoor rijden. De bouw kost zo'n 35 miljoen.
De plannen liggen er al langer, maar nu moet het station, dicht bij de nieuwe haak van Leeuwarden, er echt komen, zo zegt Menno van der Veen van de Werkgroep Spoor. "We hopen dat het zo snel mogelijk gerealiseerd wordt. In 2018 zou het al open zijn, maar we hebben nog niets."
Volgens de werkgroep zou de bouw in totaal zo'n 35 miljoen euro kosten. Station Werpsterhoeke zou dan, in combinatie met een transferium, een grote rol gaan spelen in het regionale vervoer.

Vier opties

De werkgroep heeft vier opties in kaart gebracht om een nieuw station aan te leggen. Dat zou variëren van twee tot vier perrons en afhankelijk daarvan zouden er sprinters, intercity's of pendeltreinen kunnen komen. De beste optie is drie sporen, zegt de werkgroep.
Er zouden dan twee perrons voor doorrijdende treinen naar Heerenveen en Leeuwarden kunnen komen. Een derde perron zou dan voor de trein bestemd zijn, die heen en weer kan rijden naar Leeuwarden.
Van 'De Haak' bleef er geld over, dat kan hierin worden geïnvesteerd. Ik zie het rooskleurig in.
Van der Veen van provincie Fryslân over plannen voor het nieuwe station.
Daarmee is het nieuwe station aangesloten op het noordelijke net. "De doelstelling is dat de trein hiervandaan door kan rijden naar Groningen. En straks kan je doorrijden naar Duitsland", zegt Van der Veen.
"Het was eerst wachten op NS. Er moesten minimaal duizend in- en uitstappers zijn geweest, maar dat heeft de minister in 2007 overboord gegooid. Nu is er een compromis. Er moeten tussen de 250 en de 350 reizigers per dag komen. Dat halen we makkelijk met de omliggende dorpen en de nieuwbouw die er komt."
Nu is het wachten op de besluitvorming, zegt Van der Veen. "Er is geld voor vrijgemaakt. Van 'De Haak' bleef er geld over, dat kan hierin worden geïnvesteerd. Ik zie het rooskleurig in."