Oprichter SBS6: Piet Paulusma was goud waard voor ons

Piet Paulusma was goud waard voor SBS. Dat zegt Fons van Westerloo, die Paulusma in 1996 naar de commerciële zender haalde. Van Westerloo prijst de menselijkheid van de Harlinger.
Fons van Westerloo stond van 1995 tot en met 2003 aan het hoofd bij SBS © ANP
Paulusma overleed zondag op 65-jarige leeftijd. Hij was 36 jaar lang weerman voor Omrop Fryslân en werkte bijna een kwart eeuw voor SBS.
"Piet was een fantastische, bijzondere man en ongelooflijk geliefd bij de mensen", zegt Van Westerloo.
Op Weromrop is een compilatie van beelden van Piet Paulusma samengesteld. Van zijn eerste weerbericht tot een documentaire. De beelden zijn hier te vinden.
Van Westerloo stond in 1995 aan de basis van SBS6 en kwam in de zoektocht naar een weerman- of vrouw uit bij Paulusma. "Er kwamen allemaal filmpjes binnen van kandidaten, maar de een was nog gelikter dan de ander. En daar stond Piet Paulusma. Ik riep meteen: 'die moeten we hebben!' We wilden iets anders dan anders, en dat was Piet natuurlijk."
Piet Paulusma in één van zijn honderden weerberichten op locatie, hier bij een zwembad in Musselkanaal © ANP
Paulusma deed zijn weerbericht voor SBS vaak op locatie, door heel Nederland. Miljoenen Nederlanders hebben daardoor Paulusma wel eens in het echt gezien.
Hij was altijd bereid om met mensen te praten, altijd bereid om handtekeningen te zetten, altijd bereid om aardig te zijn.
Fons van Westerloo over Piet Paulusma
Als Paulusma weer eens op een dorpsplein, bij een sportclub of een ander evenement stond, was Van Westerloo er regelmatig bij. Hij zag dat de weerman zijn tijd nam voor het publiek. "Hij was altijd bereid om met mensen te praten, altijd bereid om handtekeningen te zetten, altijd bereid om aardig te zijn. Ik kan alleen maar zeggen: hij was een goed mens."
Van Westerloo haalde zijn herinneringen aan Paulusma op in een extra radio-uitzending van Omrop Fryslân over het overlijden van de bekende Fries. Daarin kwamen ook Arno Brok (commissaris van de Koning), Ina Sjerps (burgemeester van Harlingen), René Nagelhout (SKS-voorzitter), Wiebe Wieling (voorzitter Elfstedentocht), zaakwaarnemer Erik de Zwart en collega-weerman Jan Jonkman aan het woord.
Beluister hier de complete uitzending met de reacties en herinneringen aan Piet Paulusma
In 2019, toen Van Westerloo al weg was bij SBS, wilde het bedrijf niet verder met Paulusma. "Het stomste wat ze ooit konden doen", zegt Van Westerloo over het besluit van zijn opvolgers.

"Ontzettend wreed"

"Hij heeft er 24 jaar gewerkt, met groot succes en hoge kijkdichtheden. Hij bouwde een heel eigen publiek op. Het was ontzettend wreed dat hij van Talpa en John de Mol de 25 jaar niet vol mocht maken."
Van Westerloo had zelf nooit zo'n besluit genomen, zegt hij. "Die man was zó populair en zó geliefd bij de kijker. Het heeft hem ook echt aangegrepen. Gelukkig heeft Jan Slagter van MAX hem toen liefderijk opgenomen, zodat hij tot het einde der dagen verder kon gaan met z'n werk. Hij is in het harnas gestorven."
Een reactie of herinnering achterlaten kan hier.