De Vries (FNP) over formatie in de Fryske Marren: "Kijken of er nog oud zeer zit"

Gerda de Vries (FNP) voorziet een lastige formatie in De Fryske Marren. Haar fractie werd bij de gemeenteraadsverkiezingen de grootste, maar blijft bij het standpunt over zandwinning op het IJsselmeer. Daarmee is een plaats in het college voor de partij nog niet zeker.
© Omrop Fryslân
Bij de gemeenteraadsverkiezingen maakte de FNP in de Friese gemeenten een grote slag. Gerda de Vries van de FNP in De Fryske Marren is blij met de uitslag. "De zetels zijn gelijk gebleven, maar wat stemmen betreft we zijn de grootste fractie in De Fryske Marren."
De gunstige verkiezingsuitslag kwam voor De Vries niet helemaal uit het niets. "Het was wel een klein beetje verwacht. Wij hadden een hele goede campagne, en de landelijke trend was ook wel iets dat de regionale partijen wat groter zouden worden."

Campagne

Een deel van de uitslag kan volgens haar worden toegeschreven aan de campagne die de partij in De Fryske Marren heeft gevoerd. "Het goede aan de campagne was de boot die we gehuurd hebben. We hebben in alle dorpen waar we aan konden leggen heel veel mooie gesprekken gehad."
De FNP heeft zijn eigen geluid laten horen, zegt De Vries:
Ze vindt niet dat de FNP heeft geprofiteerd van het succes van andere lokale partijen. "Wij hebben als FNP echt ons eigen geluid laten horen. Wij hadden allemaal in grote lijnen dezelfde campagne, en elke fractie gaf er een eigen draai aan."
De partij heeft er bovendien door de hele provincie heen werk van gemaakt om meer jongeren aan te trekken. "Er zijn binnen de FNP veel jonge leden bijgekomen", zegt De Vries. Dat heeft hem volgens haar bij deze verkiezingen dan ook uitbetaald. In Noardeast-Fryslân gebeurde dat bijvoorbeeld met Aant-Jelle Soepboer, in die gemeente kreeg de partij bijna een kwart van de stemmen.

Formatie

De volgende stap is de formatie. Door het dossier zandwinning is de relatie tussen de grootste partijen in de gemeente wat bekoeld. Toch gaat de FNP de informatietijd open in. "Er zal weer een college moeten komen, dat in ieder geval", zegt De Vries.
In It Polytburo bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema elke week met een gast actuele thema's in de politiek. Kijk hier na de volledige uitzending met Gerda de Vries-Suierveld.
De wethouders van de FNP hadden zich in de coalitie geconformeerd aan andere coalitiepartijen CDA en VVD, die als hoofdlijn hadden dat ze voor zandwinning op het IJsselmeer waren.
Toen daar in 2019 over het onderwerp moest worden gestemd, veranderde de fractie van standpunt en trok het zich terug uit het mondelinge akkoord. Dat deed de fractie naar aanleiding van geluiden uit de bevolking en 15.000 handtekeningen tegen de zandwinning. Uiteindelijk viel het college door de stemming.
De Vries voorziet dat voor de formatie nog zaken moeten uitgepraat worden:
De Vries vindt het niet terecht om de FNP op het dossier af te rekenen. "Het stond niet in het coalitieakkoord, op grond daarvan kunnen ze ons niet onbetrouwbaar noemen."
"In de formatie zal blijken of er nog wat oud zeer is. Bij ons is dat er nog wel een beetje", zegt ze. Ze vindt wel dat de partijen weer vooruit moeten kijken. "Maar je kunt alleen maar vooruit kijken als je ook achteruit hebt gekeken."

Verkenning gesprekken

Tytsje Willemsma, FNP-wethouder in Tytsjerksteradiel, zal als informateur de verkenning gesprekken leiden. "Het zal in die gesprekken ook wel boven water komen als er nog dingen uitgesproken moeten worden."
De Vries zegt dat haar partij in ieder geval open de informatietijd ingaat. "Wij sluiten niemand uit. Maar er zal nog wel wat gezegd moeten worden."
De Vries over wat er precies moet worden uitgepraat om verder te kunnen:
Ze zou van de andere partijen willen horen dat er vertrouwen is in de FNP. "Wij willen wel graag horen van de andere partijen die ons toen hebben laten zitten, dat ze ons wel betrouwbaar vinden, maar dat ze ons op het dossier zandwinning niet betrouwbaar vonden."

Vertrouwen, daar draait het om

De Vries vindt het dan ook goed dat er de komende tijd zal worden gesproken. "Ik denk dat wat hij uit de gesprekken met Willemsma komt heel belangrijk is.
We moeten wel vooruit kijken. De Fryske Marren is een prachtige gemeente, die een college verdient die voor de gemeente door het vuur gaat."
Of de FNP deel zal uitmaken van dat college, is echter nog niet zeker. "Ik weet wel dat onze partij nooit voor de zandwinning zal stemmen", zegt De Vries. De partij blijft daarmee bij het standpunt dat in 2019 leidde tot de val van het college.
© Omrop Fryslân