Dames LDODK zorgen voor belangrijke winst in noordelijke korfbalderby

De noordelijke derby in de Korfbal League tussen DOS'46 uit Nijeveen en LDODK uit Gorredijk is gewonnen door de Friezen met 19-21. Bij LDODK waren de vrouwen goed voor 15 goals en daarmee blijven de play-offs nog in beeld.
© Marco Spelten
In sporthal De Eendracht in Nijeveen knokten beide teams voor de laatste kans op een plek in de top-4.
Trainer Gerald Aukes:
DOS'46 was veel beter dan LDODK in de beginfase. De ploeg uit Nijeveen speelde met passie en liep al snel uit naar 6-0. Na het slechte begin kwam LDODK wel iets beter in de wedstrijd. Na ruim acht minuten maakt André Zwart de eerste Friese goal. Via 8-1 werd de inhaalrace ingezet. Na twee goals van Femke Faber kwamen De Gorredijksters terug tot 9-7.
Bij rust was het 11-8. LDODK moest dus in de achtervolging.
© Marco Spelten
LDODK had de wedstrijd in de tweede helft volledig in handen. De ploeg van trainer/coach Gerald Aukes kwam snel op gelijke hoogte en bij 13-14 stond LDODK zelfs voor het eerst op voorsprong. Met name de vrouwen waren op schot.
"Het was een zware start, er zat flink spanning op de wedstrijd. Dan is het lastig om rustig te blijven. Het duurde lang voordat het eerste schot viel", zei Gerald Aukes. "Maar we zijn nog in de race voor de play-offs."
Ook Marloes Frieswijk vond dat het begin slecht was. In de kleedkamer werden rake worden gezegd. "De koppen bij elkaar en we gaan eroverheen", zei ze. De tweede helfte ging beter in de 'slag om het noorden'.
Marloes Frieswijk stopt na dit seizoen bij LDODK en gaat terug naar SCO in Oldeholtpade. "Ik vind andere dingen ook belangrijk en met mijn baan in het onderwijs is het niet meer echt te combineren. Ik was nooit vrij in schoolvakanties. Bij SCO heb ik meer vrije weekenden."

Dames maken het verschil

Marjolijn Kroon en Marloes Frieswijk konden in de tweede helft het verschil maken met elk vier treffers. Marvin Piepers, die als invaller een goede indruk maakte, scoorde de belangrijke 17-20 in de eindfase. DOS'46 kwam nog één keer terug tot één punt, maar in de laatste minuut haalde Marjolijn Kroon de zwaarbevochten winst over de streep.
Daarmee heeft de ploeg van Gerald Aukes nog steeds zicht op de play-offs om de landstitel. Daarvoor moet LDODK in de top-4 eindigen.
Marloes Frieswijk:

Doelpunten LDODK:

Marjolijn Kroon 5, Marloes Frieswijk 5, Femke Faber 3, Marlou Kuiper 2, Erwin Zwart 2, André Zwart 2 en Marvin Piepers 2.
De top-4 in de kampioenspoule gaat naar de play-offs. PKC en Fortuna zijn al zeker van de halve finales, DVO heeft ook grote kans. De strijd om de vierde plaats is nog heel spannend. Zowel KZ als DOS'46 en ook LDODK hebben nog kans op die plaats.
LDODK speelt zaterdag nog uit tegen DVO in Bennekom, en een week later is het laatste duel thuis tegen DOS'46.

Stand kampioenspoule Korfbal League

TEAM DUELS PUNTEN
1. PKC (Papendrecht) 8 14
2. Fortuna (Delft) 8 14
3. DVO (Bennekom) 8 8
4. KZ (Koog a/d Zaan) 7 4
5. LDODK 8 4
6. DOS'46 (Nijeveen) 7 2