Opgevangen vluchtelingen bij Maritieme Academie in Harlingen naar school en op taalles

Op de Maritieme Academie in Harlingen worden nu 29 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Ze zijn bijgekomen van de reis hierheen en ontdekken de stad, terwijl de school veel zaken voor hen regelt.
De Maritieme Academie helpt de vluchtelingen met het integreren:
Maar de dagen van uitslapen en bijkomen zijn bijna voorbij. Directeur Arjen Mintjes van de Maritieme Academie wil dat de kinderen naar school gaan en dat ook de volwassenen aan de slag gaan met hun integratie.
De 14-jarige Dimitri is gevlucht uit Odessa, net als Harlingen een havenstad. Hij liep de eerste avond weg naar de haven, om de ondergaande zon te zien. "Ik was verbaasd over het landschap, de zee en de natuur. Dit heb ik in Odessa nog nooit gezien."
Aan de andere kant van de tafel zit Oksana. Zij is moeder van tien kinderen en de eerste vluchteling die bij de Maritieme Academie aankwam. Oksana en de kinderen gaan wennen aan het leven in Harlingen. "Ik ben blij dat mijn kinderen hier veilig zijn. Ze zijn zelfs al wat bevriend met Nederlandse kinderen."
Oekraïense vluchtelingen bij de Maritieme Academie in Harlingen © Omrop Fryslân, Onno Falkena
Op de school liggen veel spullen voor de opvang, zoals kleren en speelgoed. Andere kinderen komen langs om met de Oekraïense kinderen te spelen. Mintjes vindt het belangrijk dat vluchtelingen hier vrijheid ondervinden.
"Deze vluchtelingen zagen ook de berichten vanuit Ter Apel, waar de mensen niet weg mochten. Het is belangrijk dat dat hier niet zo is. Ze kunnen de stad in als ze dat willen, maar ik wil ook graag dat ze zelf hun leven weer oppakken."
Wij krijgen zoveel steun uit de Harlingen gemeenschap, dat is onvoorstelbaar.
Arjen Mintjes, directeur van de Maritieme Academie
Er worden nog steeds veel spullen gedoneerd. Zoveel dat de academie zelf niet alles kan bewaren. Daarom worden de spullen opgeslagen in een loods in de haven. De school regelt ook fietsen, laptops en iPads voor de Oekraïners. Mintjes: "Wij krijgen zoveel steun uit de Harlinger gemeenschap, dat is onvoorstelbaar."
Ook worden activiteiten bedacht voor de Oekraïners, om de zinnen te verzetten. Zo zullen ze komende zaterdag naar AquaZoo in Leeuwarden en aansluitend met elkaar uit eten.
Luister naar onze reportage over de Oekraïners bij de Maritieme Academie