Waar worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen in jouw gemeente? Bekijk het hier

Friese gemeenten zijn druk bezig met de voorbereidingen voor het opvangen van vluchtelingen. Momenteel worden er 1075 plaatsen klaargemaakt.
De opvanglocatie bij sportpark Blauw Wit in Heerenveen, in de Hoekstra Hal © Dennis Stoelwinder/GrootHeerenveen
Van alle achttien Friese gemeenten is nu bij zestien duidelijk waar de eerste opvang zal plaatsvinden. Alleen Dantumadiel en Heerenveen zijn nog in conclaaf over de plekken.
Bekijk hieronder hoeveel vluchtelingen in jouw gemeente worden opgevangen:
De gemeente Opsterland heeft bekendgemaakt dat er plek is voor honderd vluchtelingen. De helft wordt opgevangen in leegstaande gebouwen en de andere helft wordt bij mensen thuis ondergebracht. Opsterland is de enige gemeente die de samenwerking zoekt met de particuliere opvang.
"We merken dat er veel bereidwilliugheid is om mensen te helpen", zegt burgemeester Ellen van Selm. "We hebben in Opsterland geen grote gebouwen beschikbaar. Wat er wel was, is zelfstandige woonruimte en daar kunnen mensen gelijk in. Dat was niet één of twee huisjes. Er waren vrij veel mensen die dat beschikbaar wilden stellen voor vluchtelingen."

Groot hart en huis

Voordat er vluchtelingen bij mensen thuis kunnen komen, wordt eerst met de gastfamilies gebeld over de omstandigheden. Ook wordt gevraagd of mensen zich realiseren wat de opvang zal betekenen.
"Er zijn heel veel mensen met een groot hart en een groot huis in Nederland. Maar het is niet gezegd dat je dat weken vol kunt houden", zegt Van Selm.
Burgemeester Ellen van Selm over de opvang in Opsterland
Ook in de gemeente Leeuwarden wordt overlegd over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. In Hotel Oostergoo in Grou was maandagavond een informatieavond waar mensen vragen konden stellen over de opvang van de vluchtelingen. Ook konden ze zich opgeven als vrijwilliger voor opvang.

Opvang in Grou

Wethouder Bert Wassink van de gemeente Leeuwarden was er om vragen te beantwoorden, maar hij zag dat mensen vooral in actie willen komen. "Eerlijk gezegd zijn er relatief weinig vragen. Ik merk dat mensen zich vooral melden om te kijken of ze iets kunnen doen. Dat is wel de stemming in Grou."
In Herberg Oer 't Hout in Grou is plek voor de opvang van 170 Oekraïners. Dat was volgens Wassink zo geregeld, maar nu is het wachten op dat ze ook echt komen. Bovendien zijn er particulieren die opvang zullen verzorgen. "En hier zal het niet bij blijven. Wij zijn ons ook aan het oriënteren op andere plekken. We moeten zien hoe die vluchtelingen een plek gaan krijgen in het land. Wij zitten er bovenop."
Verslaggever Arjen Bosselaar was bij de infoavond in Grou