Openluchtzwembad Wettervlecke in de problemen door hoge gasprijzen: "Een grote domper"

Openluchtzwembaden hebben het zwaar door de hoge gasprijzen. De kosten zijn soms wel twee of drie keer hoger dan voorheen en dat merken ze ook bij zwembad Wettervlecke in Surhuisterveen.
Openluchtzwembaden hebben zorgen over hoge gasprijzen:
"Wij maken ons wel wat zorgen met die gigantische gasprijzen", zegt Bonne Helfrich, chef badmeester bij Wettervlecke. "Ons zwembad wordt op gas en stroom verwarmd. Daarmee komen we voor extra kosten: dit jaar komen we waarschijnlijk toch al snel een 30.000 euro hoger uit dan anders. Dat is een grote domper."
Wettervlecke heeft grote plannen om het zwembad zonder gas te laten draaien. Verduurzamen is op korte termijn echter geen oplossing. "Dat is niet zomaar gedaan. Je moet daar goed over nadenken en bij tal van bedrijven langsgaan. Het zou met warmtepompen, zonne-energie en accu's kunnen. We moeten allemaal haken en ogen overwinnen, maar we moeten het wel doen."
Het water staat ons nog niet aan de lippen. Als wij in het bad staan wel, maar verder niet.
Bonne Helfrich van zwembad Wettervlecke in Surhuisterveen
Dit jaar zal het in ieder geval nog niet lukken om van het gas af te stappen. Helfrich: "Maar wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat het water warm blijft. Zo krijgen wij nieuwe kleden op het bad, om ervoor te zorgen dat het water zo lang mogelijk warm blijft. Zo moet je proberen de prijzen laag te houden, want het is niet te betalen. "
Helfrich hoopt niet dat de energieprijzen hoeven te worden doorberekend aan de gast. "Dat is niet de bedoeling, maar nood breekt wet. Wie weet, kan het bad een graadje lager. We houden het iedere dag in de gaten. We zijn wel wat gewend in Heerenveen. Het water staat ons nog niet tot aan de lippen. Als wij in het bad staan wel, maar anders niet. "
Bonne Helfrich, chef badmeester bij zwembad Wettervlecke in Surhuisterveen © Omrop Fryslân, Casper Slotboom