Centrale opvanghal in Heerenveen open voor vluchtelingen

De eerste opvang voor Oekraïense vluchtelingen in Heerenveen is open. Op dit moment zijn de eerste groepen vluchtelingen onderweg naar de sporthal.
Een welkomstbord bij de opvanghal © Dennis Stoelwinder/GrootHeerenveen
Bij die eerste groepen gaat het vooral om gezinnen die door Friese vrijwilligers zijn opgehaald uit Polen.

Eerste opvang

De sporthal is op verzoek van de Veiligheidsregio Fryslân door de gemeente Heerenveen ingericht voor de eerste opvang. In de sporthal zijn hekken neergezet, zodat de vluchtelingen wat meer privacy hebben als ze willen slapen.
"Hier is de laatste dagen ontzettend hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen", zegt Wim Kleinhuis, directeur van de veiligheidsregio. "We zijn er klaar voor om vluchtelingen zo goed mogelijk te ontvangen."
Het inrichten van de sporthal vorige week © Dennis Stoelwinder/GrootHeerenveen
De vluchtelingen worden in de sporthal geregistreerd. Door een arts wordt gekeken of ze medische hulp nodig hebben. Het is de bedoeling dat de vluchtelingen slechts korte tijd in de sporthal verblijven en zo snel mogelijk worden doorgestuurd naar een andere locatie in Fryslân, waar ze langer kunnen blijven.
Omdat de vluchtelingen niet lang in Heerenveen zullen blijven, is er geen behoefte aan extra spullen, zoals bedden, kleding of speelgoed. Mensen die toch willen helpen, kunnen op heerenveen.nl/oekraine kijken wat ze kunnen doen.

Meerdere locaties

Een van de locaties die al helemaal klaar is voor het opvangen van oorlogsvluchtelingen, is de voormalige jeugdherberg in Grou. Daar is ruimte voor zo'n 170 vluchtelingen. De organisatie zoekt nog wel vrijwilligers die kunnen helpen bij het tolken en bij activiteiten voor de vluchtelingen.
Maandagavond is er in hotel Oostergo een informatieavond voor Grousters en anderen over de noodopvang in Grou.