Wietse Jan Dijkstra vindt eerste kievitsei van Fryslân: "Daar droom je van"

Wietse Jan Dijkstra uit St.-Annaparochie heeft maandag om 12.30 uur in het weiland bij de Warkumerwaard het eerste kievitsei van Fryslân gevonden. De BFVW (Bond van Friese Vogelwachten) heeft de vondst van het 'twake' goedgekeurd.
Dijkstra omschrijft hoe hij het 'twake' vond:
"Hier droom je van", vertelt de 45-jarige vinder op het provinciehuis, waar hij de Sulveren Ljip kreeg uit handen van commissaris van de Koning Arno Brok. "Ik heb wel eens een eerste kievitsei van een gemeente gevonden, maar je probeert toch om eens de eerste van de provincie te vinden."
Dat is nu gelukt. "Fryslân is groot en er zijn veel meer kapers op de kust. Dat het nu gelukt is, is heel bijzonder."
Wietse Jan Dijkstra bij het twake in de Warkumerwaard © BFVW
Dijkstra was niet toevallig in de Warkumerwaard. "Daar zitten veel paartjes. En het zat al in mijn hoofd: ik moest hier even heen."
Hij zag dat een kievit daar druk bezig was, dus Dijkstra wist dat hij erbij moest zijn. "Ik zag eerst één ei liggen, de ander lag wat dieper. Het was een vrij open nest, dat was niet zo moeilijk om te zien. Maar dat er nog een tweede lag, dat was een hele verrassing."

Later dan afgelopen jaren

Vorig jaar werd het eerste kievitsei van Fryslân op 6 maart gevonden bij het buurtschap Spriens, onder Raard. De 39-jarige Simon Spriensma uit Dokkum was de vinder van dat ei. In 2019 werd het eerste kievitsei wel heel vroeg gevonden: op 28 februari al. Eduard van der Hoek trof het eerste ei toen aan in Vegelinsoord: nooit eerder werd een kievitsei zo vroeg in het jaar gevonden.

Eerste landelijke ei al eerder gevonden

Het eerste kievitsei van Nederland is dit jaar op 9 maart al gevonden door de 81-jarige Tonny Rupert in Hengevelde (Overijssel). Het eerste ei van Nederland is in de afgelopen tien jaar maar twee keer in Fryslân gevonden: in 2012 in Oudehaske en in 2019 in Vegelinsoord.

Eerste kievitsei van Terschelling

Twee uren na de vondst van het eerste Friese kievitsei vond Steven Klijn het eerste kievitsei van Terschelling. Het was voor hem de tiende keer dat hij die eer had. Het eitje lag in de Noordwestpolder van het eiland. "Dit jaar was de competitie op het eiland heviger dan ooit", zei Klijn.