Grote politieke verschillen over effectieve afvalscheiding

Er zijn grote politieke verschillen over wat de meest effectieve scheiding van afval is. Dat bleek in het Nieuwsforum van Buro de Vries waar drie lokale lijsttrekkers aan tafel zaten.
Jaap van Veen, Mirjam Bakker en Abel Reitsma © Omrop Fryslân, René Koster
Abel Reitsma (CDA-Leeuwarden) noemde dit punt als een van de zaken waar echt iets in te kiezen valt voor de gemeenteraadsverkiezingen van komende week. In Leeuwarden is de invoering van het DIFTAR-systeem al een jaar uitgesteld en het CDA wil er eigenlijk helemaal niet meer aan beginnen.
In het DIFTAR-systeem betalen gezinnen per gewicht dat ze aan restafval aanbieden. Dat lijkt een mooi systeem: wie minder afval produceert, betaalt ook minder, dus 'de vervuiler betaalt'.
Volgens Reitsma is dat echter alleen op papier zo. Hij noemt onder andere grote steden met veel hoogbouw, studenten en minima als voorbeeld van plekken waar het systeem is mislukt. "Daar gaan de kosten voor de huishoudingen alleen maar omhoog. Besparen lukt past als je onder een vastgesteld streefgewicht zit, maar dat wordt in praktijk door grote groepen vaak niet gehaald. Bovendien kost het die steden vaak miljoenen om de toename aan zwerfvuil aan te pakken."

Succes

Jaap van Veen (VVD-Heerenveen) is daarentegen een groot voorstander van dit systeem. "Wij hebben het DIFTAR-plussysteem bij ons ingevoerd en het is echt een succes. We zijn zelfs koploper in afvalscheiding in Fryslân. We hebben het laagste aantal restafval per huishouding."
"Dat het werkt, is eigenlijk ook logisch, kijk maar naar je eigen gezin. Als het je lukt om met name de zware onderdelen uit het afval goed te scheiden, bied je minder restafval aan. Al die andere afvalstromen worden bij ons gratis ingezameld en dat is een geweldige stimulans. Een toename van het zwerfaval zien we evenmin, dus zijn we erg enthousiast omdat het werkt", zegt Van Veen.

Discussie in Súdwest nog niet begonnen

Mirjam Bakker (D66-Súdwest-Fryslân) zit er nog wat tussenin. "Bij ons moet die discussie nog beginnen. We gaan er de komende tijd wel met de inwoners over in gesprek. Uiteraard willen we naar minder afval en dat begint met bewustwording bij de mensen zelf."
Bakker heeft dus nog geen standpunt ingenomen. "Als je die doelen beter met een financiële prikkel kunt halen, lijkt dat handig, maar de andere argumenten snap ik ook. Wij zijn er dus nog niet uit en willen het ook zorgvuldig bekijken en bespreken, omdat je het maar één keer kunt invoeren, dan moet het meteen goed."
De politici in het Nieuwsforum