Buma: 1.000 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen in Fryslân zijn klaar

In Fryslân zijn er 1.000 plekken klaar om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Dat zegt Sybrand Buma, voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân.
Sybrand Buma © ANP
Vluchtelingen uit Oekraïne hoeven geen asiel aan te vragen in Nederland. De veiligheidsregio's en gemeenten zijn daarom verantwoordelijk voor de opvang. Het kabinet heeft de 25 veiligheidsregio's gevraagd om in totaal 50.000 opvangplekken te regelen. De helft moest al op korte termijn beschikbaar zijn.
In Fryslân is dat nu dus klaar, zegt Buma. "We hebben vandaag overleg gehad met de achttien burgemeesters in Fryslân."
Eerder deze week werd als eerste van herberg Oer 't Hout in Grou bekend dat daar vluchtelingen konden komen. Wat de andere locaties worden, dat moeten gemeenten zelf bekendmaken, zegt Buma. "Vanuit de Veiligheidsregio hadden we de opdracht om te coördineren. Gemeentes communiceren nu zelf welke plekken ze hebben geregeld."

Twijzel en Burgum

De gemeente Achtkarspelen heeft in ieder geval al laten weten dat er in Twijzel plek is voor 70 vluchtelingen. Tytsjerksteradiel stelt een oude locatie van zorginstelling Berchhiem in Burgum beschikbaar voor 60 vluchtelingen.

Particuliere opvang niet eenvoudig

Particulieren kunnen ook vluchtelingen opvangen, maar daar moet volgens opvangorganisatie Takecarebnb en Buma niet te licht over worden gedacht.
We vinden dat ze een ruimte moeten hebben waar de deur dicht kan, waar ze zich terug kunnen trekken.
Lilly Wiggers (Takecarebnb)
"Mensen hebben iets heel moeilijks meegemaakt", zegt Lilly Wiggers van Takecarebnb. "We vinden dat ze een ruimte moeten hebben waar de deur dicht kan, waar ze zich terug kunnen trekken. Dus niet slechts een bank in de huiskamer."
Issam en Anastasia út Kiev kwamen deze week aan in Hitzum © Omrop Fryslân
Buma sluit zich daarbij aan. "Particulier opvangen is echt iets wat niet vanzelf gaat. Je moet heel goed nadenken of je mensen zelf wilt opvangen. Er zijn ook alternatieven, je kunt bijvoorbeeld helpen bij de opvang."

Melden hoeft niet

Anders dan bij vluchtelingen uit bijvoorbeeld Afghanistan afgelopen zomer, hoeven vluchtelingen uit Oekraïne zich de eerste negentig dagen niet te melden. Dat is te danken aan de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne.
"Iemand uit Oekraïne mag gewoon ergens in Nederland overnachten. Het is niet iemand die illegaal binnenkomt en zich moet melden. Melden is trouwens wel verstandig, maar niet verplicht."

Van de ene crisis in de andere

Het is wel een bijzondere situatie, merkt Buma op. "Precies twee jaar geleden begonnen we met de veiligheidsregio's met de coronacrisis. Het echte crisisgevoel was net weg, en nu komt er iets dat in z'n omvang nog heftiger is. Een echte oorlog, die heel veel vluchtelingen hiernaartoe zal brengen. En ook economisch zal het grote gevolgen hebben."