Laatste 18e-eeuwse iep uit Dokkum na 14 jaar uit het water gehaald

In Burdaard is woensdag een boom uit het water gehaald. Het gaat om een iep, die rond het jaar 1750 is geplant en altijd op het Dokkumer bolwerk stond. De boom wordt onderdeel van een kunstproject.
Het takelen van de iep was een hele opgave:
De stam is zo'n drie ton zwaar en moest uit de sloot achter de molen De Zwaluw in Burdaard gehaald worden. Daar heeft de boom ruim 14 jaar gelegen.

Bolwerkboom

De iep moet tussen 1750 en 1800 geplant zijn op de hoek van de Aalsumerpoort en het Noorderbolwerk in Dokkum. "Het was de laatste iep die over was uit die tijd", vertelt Paul Gennis Edens, van kunstcollectief Modderacademie. De boom was echter al jaren ziek.
Zo'n boom heeft er 250 jaar lang in weer en wind gestaan. Als zo'n boom eens kon vertellen.
Paul Gennis Edens van kunstcollectief Modderacademie
"Tijdens een zomerstorm in 2014 is één van de takken getordeerd en toen heeft men de boom weggehaald. Men zei: nu is het afgelopen", vertelt de kunstenaar. Hij zag echter de artistieke potentie van de boom. "Zo'n boom heeft er 250 jaar lang in weer en wind gestaan. Er liepen mensen onderdoor die er gevreeën hebben, die verliefd op elkaar zijn geworden. Als zo'n boom eens kon vertellen. Dat is fantastisch."
De boom moet terug, vindt hij. Onder het motto: 'Hout van m'n stad.' Maar heel gemakkelijk ging dat niet.

Oude houttechniek

"Een iep heeft veel suiker in het hout", legt Edens uit. "Dat is aantrekkelijk voor insecten. Maar als je het gaat zagen gaat het enorm stinken. Het is geweldig hout, maar het moet een flinke tijd in het water liggen, zodat de sappen in de boom door het water worden opgenomen."
Dat is niet alleen goed voor het leven in het water, maar ook voor de kwaliteit van het hout. "Het is een hele oude techniek die vroeger ook wel werd gebruikt voor wielen en tonnen." De stam gaat nu eerst naar een opslag in Harlingen. "Daar moet de stam in stukken gezaagd worden, die stukken verdeel ik over de kunstenaars die zich hebben aangemeld."
Via kunstcollectief Modderacademie moet de iep dus terugkomen in Dokkum, al is het in stukken en in verschillende kunstwerken. Edens is op de eerdere plaats van de boom zelf ook iets van plan, maar wat dat is, dat houdt hij nog even geheim.