Lutz Jacobi wint Els Veder-Smit prijs: voorbeeld voor Friese vrouwen in politiek

Lutz Jacobi heeft dinsdag de eerste Els Veder-Smit prijs gewonnen, die voortaan om de drie jaar wordt uitgereikt aan een persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de positie van de vrouw in de Friese politiek.
Lutz Jacobi met de eerste Els Veder-Smit prijs © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De winnaar van de prijs werd op internationale vrouwendag bekend gemaakt door gedeputeerde Douwe Hoogland op een bijeenkomst in Leeuwarden.
De twee andere genomineerden waren Julie Bruijnincx (bekend als fractievoorzitter van D66 in Leeuwarden) en Houkje Rijpstra (eerder PvdA-wethouder in Tytsjerksteradiel, nu directeur van Omrop Fryslân).
Het maakt je er wel bewust van dat je blijkbaar een voorbeeld voor anderen bent. Het geeft kracht om er mee door te gaan.
Lutz Jacobi
"Ik moet er nog even aan wennen", geeft Lutz Jacobi na afloop eerlijk toe. "Je doet gewoon altijd je ding, je gaat voor de zaak. Ik ben niet bezig met dat er ooit een keer een Els Veder-Smit prijs komt. Maar het is wel een grote eer."
Verslaggever Auke Zeldenrust sprak met Lutz Jacobi
Jacobi is er trots op, zegt ze. "Het maakt je er wel bewust van dat je blijkbaar een voorbeeld voor anderen bent. Het geeft kracht om er mee door te gaan en anderen in zo'n positie te brengen."
Els Veder-Smit (1921-2020) was in 1967 de eerste vrouwelijke Fries die in het kabinet kwam. Ze had een lange carrière: ze is raadslid in Leeuwarden, Statenlid, Eerste- en Tweede Kamerlid, Staatssecretaris en lid van de Raad van State gewest. Veder-Smit heeft zich als bestuurder hard gemaakt voor de oprichting van het MCL ziekenhuis in Leeuwarden.
Els Veder-Smit in 2003 © ANP
De Provinciale Staten van Fryslân eren Veder-Smit met de prijs en hopen dat anderen haar volgen. Het initiatief voor de prijs komt bij Esther de Vrij van de VVD vandaan. De organisatie ligt in handen van Stichting Tûmba.

Rolmodel

Een driekoppige jury heeft een selectie gemaakt en bepaalde wie de winnaar werd. Volgens voorzitter Ellen van Selm stonden de begrippen 'rolmodel', 'impact' en 'boegbeeld' centraal. "Het laat zien dat vrouwen in Fryslân krachtig kunnen zijn en door zichzelf te zijn een voorbeeld voor anderen kunnen zijn."
Jacobi juicht na de bekendmaking © Marieke Balk Fotografie
Lutz Jacobi werkte vroeger bij de GGD in Fryslân en klom daar op tot directeur. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 werd Jacobi als parlementslid gekozen. Zij zette zich in voor de Partij van de Arbeid en was woordvoerder over onder meer natuur, platteland en de Waddenzee. In 2012 stelde zij zich kandidaat voor de functie van fractievoorzitter.
In 2017 maakte ze bekend de landelijke politiek te verlaten. Ze werd PvdA-lijsttrekker in Leeuwarden en vlak daarna ook directeur van de Waddenvereniging. In 2020 hield ze op als fractievoorzitter.