In winkels, loodsen en een kazerne: Fryslân massaal in actie voor Oekraïne

Fryslân komt ook dit weekend in actie voor Oekraïne. Op verschillende plekken worden spullen ingezameld: bij winkels, in loodsen, maar ook bij brandweerkazernes.
Er is van alles nodig en Friezen willen graag helpen:
Pakken en slangen. Dat ligt klaar in de brandweerkazerne van Sneek. Actiecoördinator Albert Hoof van de brandweer zet het busje voor en kijkt of er nog plaats is.
"Het is overweldigend wat er allemaal wordt ingezameld", zegt hij. "Vanuit alle hoeken komen spullen."
We krigen berjocht dat se dêr yn gewoane klean brannen oan it útmeitsjen binne. Dan is ûnbesteanber.
Albert Hoof
Er is ook grote behoefte aan de beschermende pakken. Hoof: "We kregen bericht dat ze daar in gewone kleding branden aan het blussen zijn. Dan is onbestaanbaar."
De ingezameld spullen worden naar een centraal punt in IJsselmuiden gebracht. Daarvandaan gaat het naar Roemenië. "Daar wordt het opgehaald door mensen uit Oekraïne. Dat is het veiligst."

Meer vrachtwagens nodig

De inzamelingsactie loopt zo goed dat er meer vrachtwagens nodig zijn. Hoof: "Niet alleen in Nederland, maar door heel Europa. Je ziet een grote solidariteit."
Een actie in Grou voor Oekraïne © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
In Grou staan de deuren van het Aquaverium open. Daar is Harriet Pool de actieleider. "We staan hier en bij de Jumbo. Dat doen we tot woensdag. We hopen echt zoveel mogelijk spullen op te halen."
Er is vooral behoefte aan babyvoeding, zegt Pool. "Daar hebben we echt een noodkreet over gekregen uit Oekraïne. Dus als mensen iets willen brengen, is dat een ding waar ze aan kunnen denken."

Emoties en angst

Karel Visser komt binnen met een paar matrassen en een koffer vol kleren: "Thermisch ondergoed, een paar jassen en andere spullen."
De oorlog in Oekraïne raakt hem: "Je bent er steeds mee bezig. Het is verschrikkelijk voor de mensen daar. Zo kun je wat doen."
Siemie Dijkstra brengt onder andere winterschoenen. Ze is emotioneel als ze het overhandigt: "Het is zo erg wat er gebeurt. Je ziet het op televisie en je kunt niets doen. Maar het maakt mij ook bang. Bang dat het hier ook komt."

Benefietbijeenkomst De Harmonie

Zondag wordt er ook weer actie gevoerd, bijvoorbeeld in de Leeuwarder stadsschouwburg De Harmonie. Daar is dan een benefietbijeenkomst voor Oekraïne.
Cultuurmakers uit alle hoeken komen in actie met gesprekken, theaterstukken en een concert. Publiek bepaalt zelf wat ze willen betalen, de opbrengst gaat naar Giro 555.
Sopraan Rosanne van Sandwijk over wat ze gaat doen in De Harmonie