FryslânDOK: deel 2 van 'Het oneindige zoeken'

Het is in maart vijftig jaar geleden dat M.C. Escher stierf. Zijn kunst is bekend over de hele wereld. Deel 2 van de serie 'Het oneindige zoeken' is dit weekend te zien in FryslânDOK. Zaterdag 5 maart bij NPO2 en zondag 6 maart bij Omrop Fryslân.
De film 'Het oneindige zoeken') is in 2018 uitgebracht. Dat was het jaar dat er in het Fries Museum een grote Escher-tentoonstelling was ter gelegenheid van Culturele Hoofdstad.
Daar kwamen toen meer dan 250.000 museumbezoekers op af. Het werk van de kunstenaar M.C. Escher (Leeuwarden 1898 - Hilversum 1972) blijft populair.
'Relativiteit', houtsnede uit 1953 © www.mcescher.nl
De makers van de film 'Het oneindige zoeken' zijn regisseur Robin Lutz en kunsthistorica Marijnke de Jong. Zij heeft alle brieven die Escher tijdens zijn leven heeft geschreven, verzameld, op volgorde gelegd en geanalyseerd.

Het natuurwonder

Voor het eerst is zo veel duidelijker geworden wat Escher met zijn kunst bedoelde en nastreefde. Hij was gevoelig voor het wonder der natuur, het wonder 'dat de zon steeds weer opkomt'. Het oneindige. Hij hoopte die verwondering met zijn kunst te laten zien.
M.C. Escher © www.mcescher.nl
Maurits Cornelis Escher is geboren in het huis dat nu keramiekmuseum Het Princessehof is. Hij deed zijn grafische opleiding in Haarlem. Daarna woonde hij een tijd in Italië en ontmoette daar zijn vrouw Jetta. Ze kregen drie zoons.
In Italië heeft Escher heel veel getekend en houtsneden gemaakt. Zijn fascinatie voor geometrische, zich herhalende vormen ontstond na een bezoek aan het paleis Alhambra in het Spaanse Granada.
Band © www.mcescher.nl
Marijnke de Jong is kunsthistoricus en bestudeert momenteel de Italiaanse periode van Escher. Zij is medeproducent van de film 'Het oneindige zoeken', die door FryslânDOK in drie delen wordt uitgezonden.
Werk fan Escher © www.mcescher.nl
Op basis van zijn wiskundige en geometrische kunst zou je kunnen denken dat Escher een rationeel, theoretisch persoon was. Maar, zegt De Jong, uit de brieven en dagboeken van Escher blijkt dat hij heel gevoelig was.
FryslânDOK 'Het oneindige zoeken', deel 2 (deel 1 op 26-27 februari, deel 3 op 12-13 maart)
FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.