Dubbeldekker met Oekraïense vluchtelingen aangekomen in Fryslân

De dubbeldekker uit Buitenpost met Oekraïense vluchtelingen is in de nacht van donderdag op vrijdag aangekomen in Fryslân. Op dit moment krijgen vier vluchtelingen plaats in onze provincie.
De eerste vluchtelingen komen aan:
De bus reed dinsdag naar het Poolse Warschau om daar vluchtelingen op te pikken. De bus had plaats voor zo'n 87 vluchtelingen. Daarvan zijn er vier helemaal meegereden naar Fryslân. De rest is onderweg op verschillende plaatsen uitgestapt bij bijvoorbeeld familie en kennissen.

Chaos

"We hebben een goede rit gehad", zegt chauffeur Rene Noordmans, die samen met een collega het rijden afwisselde. "We hebben wel een paar kleine stopjes gemaakt, maar de mensen wilden het liefst zo snel als mogelijk naar de plaats van bestemming."
Chauffeur Rene Noordmans © Eigen foto
Volgens Noordmans was er in Warschau 'veel chaos'. "Mensen wisten niet waar ze naartoe moesten en wat ze te wachten stond."

Tranen

De chauffeur heeft veel 'schrijnende verhalen' gehoord. "Vooral de verslagenheid blijft mij bij en het geval van de man die zijn vrouw en kinderen wegstuurde om te overleven", zegt Noordmans. "Haar man ging weer terug om te vechten."
Noordmans kan zijn ogen bijna niet droog houden terwijl hij het verteld. "Die mensen zijn gewoon gevlucht in een split second. Ze pakken wat ze mee kunnen pakken en gaan weg. De rest blijft achter."
Chauffeur Rene Noordmans
André Mintjes en syn frou © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
De vier vluchtelingen worden opgevangen in Friese huishoudens. André Mintjes uit Beetsterzwaag is een van de mensen die zijn huis openstelt. Hij vangt twee vluchtelingen op. "Je stelt je voor hoe het is als het omgedraaid is. Mensen die helpen jou in een situatie waar voor jou geen uitweg is. Je moet ze helpen. Dat doen wij in dit geval."
"Het is het gevoel van dit moet gebeuren. Al waren het er 80 geweest. Dan had ik ook gezegd: die moeten allemaal hier liggen. Ze moeten gewoon kunnen liggen en slapen. En zorgen dat ze morgen iets beter wakker worden dan dat ze nu gaan slapen", zegt Mintjes.
André Mintjes over de opvang