Opsterland: Verzet tegen komst Lelylijn klinkt steeds luider

Het kabinet ziet de Lelylijn wel zitten, maar in Opsterland is er verzet tegen het plan. Dat maakt de FNP duidelijk met onder andere borden langs weg. Hoe groot wordt Opsterlands Belang deze keer, ondanks steeds meer tegenstand van ondernemers?
© Omrop Fryslân
Opsterlands Belang domineert het politieke strijdtoneel al sinds 2010. Bij de laatste verkiezingen haalde de lokale partij 28,6 procent van de stemmen in de gemeente. Daarmee waren ze voor de derde keer op rij de grootste partij. Onder leiding van huidig fractievoorzitter Willemijn Bruining zal de partij het politieke strijdtoneel deze keer opnieuw betreden.

Conflict

De partij heeft echter het vertrouwen van een aantal ondernemers verloren. Gerk-Jan Rinsma, ondernemer in Gorredijk, zegt zelfs bereid te zijn om zijn eigen partij op te richten, vanwege de slechte staat van handel en toerisme in het dorp.
Rinsma zegt dat het een kwestie is die al twaalf jaar duurt en dat het speelt sinds Opsterlands Belang de grootste partij van de gemeente is. In een open brief in een lokale krant roept Rinsma op om niet meer op de partij te stemmen. Daarmee heeft het conflict zeker gevolgen voor Opsterlands Belang, dat al sinds 2010 de grootste is in de gemeente.

Concessies

Zelf zegt de partij dat het wel degelijk veel kan betekenen voor de ondernemers in de gemeente. Zo noemen ze voorbeelden als het verbreden van wegen en het verbouwen van de Lijnbaan in Gorredijk. Daarbij zeggen ze zich niet te herkennen in het verhaal dat ondernemers achteruitgaan door Opsterlands Belang.
Bovendien zegt de partij dat het niet de enige partij is die zulke beslissingen neemt. Met 'slechts' 6 van de 21 zetels in de raad moet de partij concessies doen, waardoor ze niet volledig verantwoording willen nemen over de kwestie. Opsterland heeft op dit moment een coalitie van drie partijen: Opsterlands Belang, ChristenUnie en PvdA. In totaal zijn ze goed voor 11 van de 21 zetels.

Het is onduidelijk wat voor effect dit conflict heeft op de partij en inwoners van de gemeente. Het maakt Opsterland echter een interessante gemeente om de komende verkiezingen te volgen.
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen licht Omrop Fryslân elke dag een gemeente uit. Wat speelt daar en wat valt op? Kijk op Omropfryslan.nl/GR22 voor meer nieuws over de verkiezingen.
Er is al jaren gedoe over de Lelylijn, maar nu de verkiezingen eraan komen, begint de discussie weer op te laaien. Een deel van de lijn zou door de gemeente Opsterland heen lopen, maar sommige partijen zeggen dat de lijn voor Opsterland geen voordelen oplevert.
Verdeeldheid is er genoeg over dit onderwerp. Onlangs stuurde Plaatselijk Belang Terwispel bijvoorbeeld een brief naar de provincie met de vraag om na te denken over een station in het dorp. Vier dagen later werd de brief alweer ingetrokken, omdat toen de meerderheid van het bestuur er niet meer achter stond.

'Doodsteek voor samenleving en landschap'

Tussen de partijen is er ook onenigheid. Waar in de meeste gemeenten de partijen achter de Lelylijn staan, is dat in Opsterland anders. Dat komt doordat de gemeente veel beschermde natuurgebieden heeft. Wethouder Anko Postma zei er vorig jaar over dat "het ook alleen maar goed kan plaatsvinden wanneer het goed inpasbaar wordt."
Niet iedereen is het daarmee eens. FNP Opsterland maakt zijn standpunt duidelijk met grote borden langs weg, met daarop de tekst: 'Voor ons geen Lelylijn'. De borden staan door de hele gemeente. De partij noemt het de 'doodsteek voor samenleving en landschap' en denkt dat de inwoners geen voordeel hebben van de lijn.
© Omrop Fryslân
GroenLinks is er ook tegen: zij vinden dat de lijn en woningbouw zorgt voor verstoring van leefbaarheid en woonklimaat. De partij roept op tot een betere investering in het spoornetwerk dat er al ligt.
De andere partijen zien de lijn wel zitten, al hebben een aantal partijen wel wat punten waar ze aandacht voor willen hebben. PvdA denkt aan de nadelen voor natuur en eventueel geluidsoverlast. D66 denkt vooral aan de natuur en zegt dat de lijn daarom zoveel mogelijk langs de A7 moet lopen. Op plekken waar natuur wordt opgeofferd, moet dat op een andere plek worden gecompenseerd, vindt de partij.

'Rangeerterrein van Fryslân'

CDA wil dat het plan voor de Lelylijn deel gaat uitmaken van een gemeenschappelijk plan met de regio en Den Haag: "Opsterland moet niet het rangeerterrein van Fryslân worden." Opsterlands Belang vraagt aandacht voor de eigen bewoners: ze willen niet dat er extra huizen worden opgekocht door mensen uit de Randstad. De FNP vraagt hier ook aandacht voor.
VVD laat zich alleen positief uit over de Lelylijn. De partij ziet mogelijkheden voor de jongeren en voor voorzieningen in de gemeente die door de lijn kunnen blijven. ChristenUnie houdt haar standpunt nog even in het midden. Ze willen afwachten wat verder onderzoek zal opleveren.
Opsterland wil de stembureaus inclusiever maken
Benieuwd met welke partij uw standpunten overeenkomen? Klik hier voor de stemwijzer.