Vrachtwagens vol spullen uit Fryslân onderweg naar Oekraïne

Ook op de achtste dag van de oorlog in Oekraïne zijn weer verschillende Friezen in de weer om de mensen in het Oost-Europese land te helpen. Zo worden in Sexbierum vrachtwagens volgeladen met ingebrachte spullen en zijn er bussen uit Buitenpost en Drachten onderweg om spullen te brengen en vluchtelingen op te halen.
Een overzicht van het laatste nieuws over Oekraïne:
De familie Nammensma in Sexbierum is druk bezig met het sorteren en inpakken van alle ingebrachte spullen voor Oekraïne. Woensdag was de laatste dag dat mensen nog eten, kleding, medicatie en andere zaken konden inbrengen. Er moet ook niets meer komen, want ze zitten propvol.
Het was de bedoeling dat één vrachtwagen naar Oost-Europa zou vertrekken, maar dat worden er nu vijf. De eerste vrachtwagen is donderdag volgeladen en gaat op weg naar Polen. Van daaruit worden de spullen met auto's naar Oekraïne gebracht, naar Willem Nammensma. Hij is een Fries die in Lviv woont, in het westen van het land. Daar werkt hij bij een aardappelgroothandel.
Zijn moeder Karin Nammensma is in Sexbierum al dagen druk in de weer. Ze had nooit gedacht dat de inzamelactie zo'n groot succes zou worden. "Eigenlijk alles waar we om hebben gevraagd is ook gekomen." De spullen worden verdeeld over heel Oekraïne. "Waar ze nog veilig kunnen komen, daar gaat het heen", zegt Karin Nammensma.
Karin Nammensma over de inzamelactie voor Oekraïne
Een touringcar uit Buitenpost en een busje uit Drachten zijn in Polen om hulpspullen naar vluchtelingen te brengen en vluchtelingen mee terug te nemen naar Nederland. Omdat het te gevaarlijk was om naar de Oekraïense grens te gaan, zijn ze nu in Warschau.
De aankomst was goed, zegt René Noordmans van Veenstra Reizen. Ze mochten gratis parkeren en merkten eerst nog niet veel van de vluchtelingenstroom, maar in de hotellobby zat bijvoorbeeld een vrouw met twee kleine kindjes. Noordmans: "Toen heeft mijn collega Erwin zijn kamer eerder verlaten zodat zij de kamer konden krijgen en konden uitrusten. Ze hadden de hele tocht vanuit Charkov gemaakt. Ze heeft me beelden laten zien. Het is niet best."

Geen tolk

Volgens Noordmans zijn er nog niet veel mensen in Warschau om te helpen. "We worden tussen tien en elf verwacht bij het station, daar is een bepaalde ruimte klaargemaakt waar ze mensen verzamelen die naar Nederland toe komen. Dan gaan we zo snel mogelijk naar Nederland en is de verwachting dat we vannacht ergens bij Utrecht aankomen."
Een extra tolk is er niet. "Mijn ervaring is dat de meeste Oekraïners een aardig woordje Engels spreken. Een tolk neemt ook weer een plaats in van een vluchteling en we willen er zoveel mogelijk meenemen."
Buschauffeur René Noordmans maakt filmpjes van de reis:
René Noordmans van Veenstra Reizen over het ophalen van de vluchtelingen
In Fryslân gaan de inzamelacties voor Oekraïne ondertussen door: Lynn Outjes uit Leeuwarden komt met een speciale actie voor de kinderen. "We willen graag dat er in elk rugzakje een tandenborstel komt met kindertandpasta komt, een kleurboek met stiften, een knuffel en misschien iets lekkers. De rugzak kan eenvoudig zijn en goedkoop, want hoe meer, hoe beter."
De spullen gaan uiteindelijk mee in de vrachtwagens van de familie Nammensma.
Lynn Outjes over de rugzakactie