Van kerken tot scholen: overal aandacht en acties voor Oekraïne
Op allerlei plekken in de provincie is er aandacht en actie voor de situatie in Oekraïne. Er worden hulpgoederen verzameld, kerken houden herdenkingen en op scholen wordt er les over gegeven.
Friese kerken komen in actie voor Oekraïne:
Op de zesde dag van de oorlog in Oekraïne komen overal in de provincie kerken in actie. Niet alleen om te bidden, maar ook om te werken aan het inzamelen van hulpgoederen, geld en opvang. Aan het einde van de middag werden massaal de kerkklokken geluid, uit solidariteit met Oekraïne.
Bijzonder is dat er in Hemelum een Russisch-Orthodox klooster is, met zowel Russische als Oekraïense gelovigen. Daar willen ze met elkaar bidden: het klooster wil vrede in Oekraïne en een einde aan het oorlogsgeweld.
Ora et labora
Woensdag kwam het regionale bestuur van de Protestantse Kerk In Nederland in Fryslân bij elkaar om over de situatie in Oekraïne te praten.
Classisdominee Wim Beekman legt uit dat het om 'ora et labora' draait. "Dat is het altijd geweest in de kerk. Als je bidt, dan moet je ook wat doen. Het helpen is misschien maar een druppel op een gloeiende plaat, daarom bidden we ook met elkaar dat we het niet alleen hoeven doen. En dat we daarin door de lieve Heer geholpen worden."
De Lekkumer kerk is open om hulpgoederen in te brengen:
De drielingdorpen Lekkum, Miedum en Snakkerburen slaan de handen ineen om hulpgoederen in te zamelen voor Oekraine. De Lekkumer Sesiliakerk is de hele week tussen 16-17.00 uur open om spullen in te brengen en in het weekend tussen 11-12.00 uur.
"Niets doen is geen optie"
De actie is op touw gezet door Ytsje Noordenbos, die in de kerkraad zit. "Ik dacht, niets doen is geen optie, hier moet ik iets mee, maar ik kan het niet alleen. De kerk is een plek van bezinning, maar ook van hulp bieden, dus dit is de plek waar het moet gebeuren."
Er komen bijvoorbeeld dekens, jassen en maandverband binnen. Jan Huitema uit Lekkum brengt spullen van zijn zoon, die in Afghanistan heeft gezeten. "In deze legerslaapzak heeft mijn zoon geslapen in de woestijn van Afghanistan, ik denk dat ze die in Oekraïne ook goed kunnen gebruiken."
Dominee Maartje Wildeman uit Balk:
De protestantse gemeente van Balk opent de deuren de komende tijd extra. "Dat is wat de kerk doet sinds de kerk er is: een plek bieden om bij elkaar te komen", zegt dominee Maartje Wildeman.
Mensen hebben verbinding nodig, zo is ze van mening. "Je kunt de oorlog niet oplossen met verbinding, maar het helpt wel om ervoor te zorgen dat je er niet alleen voor staat. We hebben allemaal dezelfde vragen. De mensen moeten blijven zoeken naar vrede."
De kerk in Balk heeft ervaring met opvangen
De kerk is open voor ieder die een kaarsje wil opsteken, een praatje wil maken of wil bidden. "Het is heel laagdrempelig. De mensen uit het azc zullen ook komen. Wat je gelooft maakt niet uit, we zijn allemaal mensen."
Wildeman denkt dat de kerken in Nederland wel wat kunnen betekenen in de oorlog. "De kerken hebben al lang contact met de kerken in Oekraïne, er wordt van alles georganiseerd. Kerken kunnen een rol spelen bij de opvang van mensen, want die hebben een netwerk. Hier gebeurt dat al jaren, omdat het azc hier is."
Het Lauwers College in Buitenpost grijpt de actualiteit aan met de les maatschappijleer. Leerlingen hebben een presentatie gehouden over de oorlog.
"Ik was op vakantie toen ik het hoorde. Ik zag op de televisie dat Rusland Oekraïne was binnengevallen, echt bizar", zegt leerlinge Anniek. De leerlingen vinden het belangrijk om het conflict te volgen, omdat het geschiedenis is, die zich in hun eigen tijd afspeelt.