Geen draagvlak om weg door Fochteloërveen af te sluiten voor natuur

Het afsluiten van de weg door het Fochteloërveen kan nog steeds niet op steun rekenen uit een meerderheid van de gemeenteraad in Ooststellingwerf.
Kraanvogels in het Fochteloërveen © Herman Feenstra
Het college van burgemeester en wethouders wil de weg afsluiten met slagbomen. Dat moet de natuur in het gebied beter beschermen. Mensen die aan de weg wonen en landbouwverkeer dat er moet zijn, zouden een ontheffing krijgen.
De gemeente werkt al jaren met Natuurmonumenten aan de weg. Het Fochteloërveen kent meerdere bedreigingen: verdroging, hoge stikstofdepositie, klimaatverandering en verstoringen. Bovendien worden er regelmatig dieren doodgereden op de weg.
Het afsluiten van de weg zou een eerste stap naar een oplossing zijn, maar de raad van Ooststellingwerf ziet dat niet zitten. In 2019 had de raad zich ook al uitgesproken tegen de afsluiting.

'Politieke doodzonde'

Dat het college nu dit nieuwe voorstel al ter inzage had gelegd, was volgens Wolter Slager van Wij Lokaal een 'politieke doodzonde'. De VVD, ChristenUnie en Lokaal Sociaal Ooststellingwerf vinden het raar dat het college het niet eerder aan de raad heeft voorgelegd.
Sierd van Weperen van de VVD en wethouder Marian Jager van Ooststellingwerf
Over de procedure is dus al veel onvrede. Het plan zelf kan ook niet op voldoende steun rekenen. OoststellingwerfsBelang en ChristenUnie vrezen dat een afsluiting ervoor zou zorgen dat er veel meer verkeer door het dorp Fochteloo komt.
GroenLinks, CDA en D66 zien een afsluiting wel zitten. Volgens Ignas Minnema van D66 is het "de minst slechte oplossing". Omwonenden en boeren kunnen er immers nog steeds langs, net als fietsers en wandelaars.

Verkiezingen doorslaggevend?

Het is nu afwachten hoe de raad er uitziet na de verkiezingen. Uiteindelijk mag het college het definitieve besluit nemen, maar wethouder Marian Jager-Wöltgens liet al doorschemeren dat het college niet snel een negatief advies van de raad naast zich neer zal leggen.
Ze zei ook dat het echt gaat om een experiment voor 2,5 jaar. "We doen niets onomkeerbaars."