Verschillende acties om mensen in Oekraïne te helpen: "We willen iets doen"

Op verschillende plekken in Fryslân wordt hulp georganiseerd voor de mensen in Oekraïne. De familie Nammensma in Sexbierum heeft een inzamelingsactie voor goederen en voedsel.
Twintig minuten na de oproep werden er al spullen gebracht:
Het is druk met mensen die spullen brengen na een oproep op sociale media. Zoon Willem woont in Oekraïne. Zo is de familie bij de oorlog betrokken. Moeder Karin regelt de inzameling. Ze is verrast door de drukte.

Behoefte aan houdbaar voedsel

"Het is onvoorstelbaar. Twintig minuten na de oproep stonden de eerste auto's hier al en ik ben eigenlijk niet meer binnen geweest. Mensen willen graag iets doen", zegt Karin Nammensma. Zoon Willem had er speciaal om gevraagd. "Er is een lijst van het ministerie van Oekraïne met wat ze nodig hebben."
Het gaat onder andere om voedsel in blik en droog, houdbaar voedsel. "Ook kleding en dekbedden is behoefte aan. Er is nog een actie om kraampakketten in te zamelen. En we zoeken ook naar kleurboekjes en potleden voor kinderen."
Karin Nammensma en iemand die spullen brengt
Tot woensdag kan er spul worden ingeleverd. Dan wordt het gesorteerd. Vrijdag gaat de eerste vrachtwagen naar Polen, waar het met auto's naar Oekraïne wordt gebracht.
Hulpactie voor Oekraïne in Sexbierum © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
De voormalige gedeputeerde en melkveehouder Sjoerd Galema heeft de melkveehouderij in Ruslân die hij met anderen had, verkocht. Hij was vorige week in Moskou om de laatste zaken af te handelen.

Intimiderend

Op het Poesjkin-plein zag Galema donderdag duizenden mensen. Het was niet echt een protest, maar de plaatselijke ME was er wel bij. De sfeer was intimiderend.
We wisten niet hoe snel we daar weg moesten komen.
Sjoerd Galema zag op it Poesjkin-plein dat mensen opgepakt werden
Galema: "We hadden het eerst niet echt in de gaten, maar plotseling zie je dat alleen lopende kleine mensen door twee agenten bij de armen opgepakt en in een politiebusje worden gezet. We wisten niet hoe snel we daar weg moesten komen."
Sjoerd Galama was in Moskou
"Poetin is helemaal gek geworden." Dat zeggen de Russen ook, zegt Galema. Het gevaar voor Poetin zal van binnenuit komen. Dat hoorde Galema van een advocaat uit Moskou, met familie in Nederland, die met hem in een busje onderweg was naar het vliegveld. "De ministers en de mensen rondom Poetin willen dit niet."
Gert-Jan Segers en Yaroslava Tymts © Leo Middelsé, Wytse Vellinga

Gert-Jan Segers zet zich in voor vluchtelinge

"Het is een hele bijzondere situatie van iemand die al heel lang een onzekerheid leeft", zei Gert-Jan Segers over de situatie van Yaroslava Tymts. De leerlinge van het christelijk gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden is in 2014 gevlucht uit Oekraïne. Ze woont in een asielzoekerscentrum en wacht nog op een verblijfsvergunning.
Gert-Jan Segers
Hij hoopt dat er snel duidelijkheid komt. "In de huidige omstandigheden hoop ik dat er nieuw perspectief is. Daar zullen we op aandringen." Door de nieuwe situatie is Oekraïne geen veilig land meer. "We willen de staatssecretaris vragen om daar opnieuw naar te kijken."
Aan de ene kant worden vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in Nederland en aan de andere kant worden mensen teruggestuurd. "Dat is een hele gekke situatie."
Yaroslava Tymts sprak meer dan een halfuur met Segers:
Yaroslava Tymts volgt het nieuws natuurlijk op de voet "met tranen in mijn ogen. Het is te gek voor woorden wat er allemaal gebeurt. Ik vind het vreselijk voor die mensen en gelukkig zijn er organisaties als Unicef en het Rode Kruis die humanitaire hulp bieden."
Ik weet zelf hoe het is om te vluchten. Dat is verschrikkelijk. Ik wens het niemand toe.
Yaroslava Tymts
"Ik ben ook blij dat er landen zijn die mensen willen opvangen. Ik weet zelf hoe het is om te vluchten. Dat is verschrikkelijk. Ik wens het niemand toe."
Ze is blij met de inzet van Segers voor haar zaak.
Yaroslava Tymts
Carlijn Niesink © Omrop Fryslân, René Koster
In stadskerk De Wijngaard in Leeuwarden was zondagavond een gebedsbijeenkomst voor Oekraïne. "Ik was zo geraakt bij het zien van de beelden", zegt initiatiefnemer Carlijn Niesink. "Toen kreeg ik dit idee. Ik werd onrustig, ik moest iets doen. "
Carlijn Niesink
Er waren 60 mensen aanwezig. "Er was grote betrokkenheid. De mensen wilden ook praktisch iets doen, we hebben een collecte gehouden. Er is 650 euro opgehaald en dat gaat naar lokale organisaties, naar mensen die we kennen."