Zorgen over Oekraïnse familie, maar ook: "Rusland is veel meer dan Poetin"

Met haar hoofd kan Ira Judkovskaja uit Leeuwarden er nog steeds niet bij dat Rusland oorlog voert tegen Oekraïne. Judkovskaja werd geboren in Moskou, maar woonde als meisje in Donetsk in Oekraïne.
"Rusland is veel meer dan Poetin":
"Het is bizar, verschrikkelijk en absurd. Ik kan eigenlijk niet de juiste woorden vinden", zegt Judkovskaja. Familie van haar probeert nu uit Donetsk naar een veilig heenkomen te vluchten. Hoe het hen op die reis vergaat, weer ze op dit moment niet.

Oorlog van Poetin, niet van Rusland

Judkovskaja is bekend als toneelregisseur en voormalig artistiek leider van Tryater. Ze wil haar nu uitspreken omdat ze ervan overtuigd is dat ook in Rusland veel mensen tegen de oorlog in Oekraïne zijn.
Rusland is veel meer dan Poetin. Ik heb er een fantastische jeugd gehad.
Ira Judkovskaja
"Rusland is veel meer dan Poetin. Ik heb er een fantastische jeugd gehad. Ik heb er lieve vrienden en ik ken ook journalisten en theatermakers die al jaren strijden tegen waar Poetin voor staat. Rusland is ook van hen", zegt ze.
Judkovskaja heeft met genoegen gekeken dat donderdag in de grote steden van Rusland veel jongeren op straat tegen de oorlog demonstreerden. "Dat is hoopvol. Ik hoop dat nog veel meer mensen dat gaan doen."
Ira Judkovskaja over de oorlog in Oekraïne
In de eerste dagen van het conflict was Judkovskaja niet bij staat om over de oorlog te praten, maar het is geen tel uit haar gedachten. "Als ik over de Nieuwstad loop is het net alsof er geen oorlog is. Maar tegelijkertijd zie ik de beelden uit Oekraïne. Het is net of er twee video's in mijn hoofd door elkaar lopen."

Niet wij/zij-denken

Judkovskaja wil ook waarschuwen tegen het wij/zij-denken waar leiders als Vladimir Poetin juist belang bij hebben. "Het is belangrijk om te luisteren naar mensen die heel anders denken dan wij en te proberen om hen te snappen. We moeten niet in een houding schieten van 'wij zijn goed en zij zijn fout', maar met elkaar in gesprek blijven om verdere escalatie in de toekomst te voorkomen."
Een directe oplossing voor het conflict ziet Judkovskaja nog niet, maar ze hoopt dat de Russisch orthodoxe kerk zich tegen het gewapende conflict zal uitspreken. "De kerk heeft veel macht in Rusland, misschien nog wel meer dan Poetin."