Actie voor behoud Hounspolder: "De grote stad luistert niet naar de geluiden uit de dorpen"

Ruim 200 inwoners van Leeuwarden en omliggende dorpen plaatsten vrijdag een opmerkelijke advertentie in de Friese kranten. Ze roepen op om niet te stemmen op de partijen die voor nieuwbouw in de Hounspolder zijn.
De advertentie © Omrop Fryslan
Het punt waar het om gaat is bebouwing van de Hounspolder, aan de zuidkant van Goutum. De opstellers van de advertentie zeggen dat de gemeenteraad zijn eigen belofte niet nakomt om de Hounspolder te beschermen en behouden voor weidevogels. De polder is een belangrijk gebied voor de vogels.
De oproep is daarom om niet te stemmen op GroenLinks, PvdA, D66, Christenunie, CDA en VVD. Alleen FNP, Gemeentebelangen en Lijst 058 zijn tegen de plannen.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Initiatiefnemer Jochem Rijpma spreekt van 'onbehoorlijk bestuur'. Hij vindt dat er verkeerd gehandeld is. De gemeente heeft eerst grond opgekocht en pas later onderzoek laten doen door een bureau, om daarna te zeggen dat het miljoenen zou kosten als het land niet voor nieuwbouw wordt gebruikt.

Tot een groen inzicht komen

Volgens Rijpma had eerst moeten worden onderzocht en daarna pas gekocht. Met de actie hoopt hij de verkiezingen te beïnvloeden. Na de verkiezingen liggen de politieke verhoudingen misschien anders en komen fracties misschien 'tot het groene inzicht', zoals Rijpma het noemt.
De grote stad doet maar en luistert niet naar de geluiden die uit de dorpen komen.
Jochem Rijpma
Rijpma verzamelde veel steun in de dorpen om Leeuwarden heen, zoals Goutum, Beers, Mantgum en Weidum. "De grote stad doet maar en luistert niet naar de geluiden die uit de dorpen komen", zegt hij. "Als je niets doet, weet je in ieder geval dat je mis hebt geschoten."
Initiatiefnemer Jochem Rijpma
Het bestemmingsplan moet nog aangepast worden om de plannen door te laten gaan. Daar moet nog over gestemd worden.