Fries ziet strijdbaarheid in het Oekraïense Lviv: "De drones vlogen over"

Rustig en strijdbaar, zo noemt Willem Nammensma uit Sexbierum de sfeer in Oekraïne op de tweede dag van de Russische inval. Hij woont in Lviv voor zijn werk bij een aardappelgroothandel.
Brandweerlieden in Kiev © Povernys Zhyvym NGO (fia Willem Nammensma)
Volgens Nammensma zijn de inwoners van de eerste schrik bekomen na de inval van Rusland donderdagochtend vroeg. In Lviv zijn de supermarkten en de benzinestations nog open. Wel is er minder te krijgen en moeten mensen bij tankstations lang in de rij staan.

Aardappelen voor Kiev

Nammensma is intussen weer met zijn werk begonnen. "We hebben met ons team overlegd wie wat doet en zijn aan de gang gegaan." Ze hebben twee vrachtwagens volgeladen met aardappelen voor de hoofdstad Kiev. Die wordt op dit moment belegerd door het Russische leger. "Maar de mensen kunnen nog wel in en uit Kiev komen."
In Lviv staan mensen in de rij om bloed te doneren voor het leger © ANP
Ondanks dat de aanslagen op zo'n 50 kilometer afstand van Lviv zijn, merkt de stad zelf nog niet veel van de oorlog. Wel ging donderdagnacht de sirene van het luchtalarm, maar al snel bleek dat het om een oefening ging. Dreiging van wapens is er niet meteen, maar er zijn wel veel mensen op doortocht.

De drones vliegen over

De Russen hebben met drones militaire doelen in de omgeving van Lviv aangevallen. Die bombardementen zijn in de stad zelf niet te horen.
Maar een opslagloods van het bedrijf van Nammensma staat op zo'n 150 meter van een militair radiostation. "Toen dat werd aangevallen, zagen onze medewerkers die drones over zich heen vliegen. Dan zit de schrik er goed in."
Ik ben heel blij dat ik mijn vrouw en kinderen vorige week veilig naar Fryslân heb gebracht. Zelf red ik mij wel. De rugzak ligt klaar in de auto.
Willem Nammensma
Zelf zit hij tot diep in de nacht het nieuws te volgen en te schrijven. "Ik ben heel blij dat ik mijn vrouw en kinderen vorige week veilig naar Fryslân heb gebracht. Zelf red ik mij wel. De rugzak ligt klaar in de auto en ik kan ieder moment weg, mocht de paniek uitbreken. Het koffiezetapparaat laat ik wel staan."
Willem en Inge Nammensma bij het voormalige huis van de voormalige president Janoekovytsj © Willem Nammensma
De mensen in Oekraïne zijn heel strijdbaar, merkt Nammensma. "Oekraïne is Oekraïne en dat moet altijd zo blijven, zo denken ze hier. Ze hebben echt het idee dat als ze nu opgeven, alles verloren is. Dan zullen ook landen zoals Moldavië en Georgië slachtoffer van Poetin worden en dat willen ze niet laten gebeuren."

Behoefte aan harde sancties

De inwoners zien zichzelf als redders van Europa, maar merken van de kant van Europa te weinig steun. "Er zijn keiharde sancties nodig. Alle gascontracten per direct opzeggen en Rusland uit het betaalsysteem SWIFT gooien."
Vrijdagmiddag kwam het bericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de dienstverlening bij het steunpunt in Lviv mogelijk binnenkort stopt. De ambassade is vanuit Kiev naar Lviv verplaatst, maar volgens het ministerie is de situatie zeer onvoorspelbaar.