Vogelgriep in Scharnegoutum: 90 watervogels afgemaakt

In Scharnegoutum is vogelgriep vastgesteld bij meerdere zwanen op een kleinschalige houderij. De negentig vogels worden afgemaakt om verspreiding van het virus te voorkomen.
Een groep zwanen (foto ter illustratie) © Shutterstock.com (Remco de Wit)
Het gaat om een boerenbedrijf waarbij de boer als hobby zo'n honderd vogels, zoals zwanen, heeft. "Toen we een dode zwaan hadden, hebben we die opgestuurd. We kregen te horen dat het om de vogelgriep ging." Het gaat in Scharnegoutum waarschijnlijk om een zeer besmettelijke variant.
De vogels worden vrijdagmiddag geruimd. "Ook als ze niet besmet zijn. Dat komt omdat ze heel bang zijn dat het overslaat op mensen. Ik begrijp het wel, maar ik vind het wel heel erg hoor."
Binnen drie kilometer van het bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen tien kilometer wel drie: daarvoor geldt nu een vervoersverbod.

Besmet door wilde eenden

Volgens de boer zijn de volgens besmet geraakt door wilde eenden. "Je ziet het niet, maar het is er wel. Dan kunnen je vogels het zomaar krijgen. Ik heb al vijfendertig jaar vogels als hobby, maar dit heb ik nog niet meegemaakt. Om zo je dieren te verliezen..."
Het kabinet wil dat pluimveehouders maatregelen nemen om vogelgriepbesmettingen te voorkomen. Minister Staghouwer wil onder meer een extra verplichte hygiënecheck voor stallen waar al eens vogelgriep is geconstateerd.

Blije en Tzum

De vogelgriep gaat rond in ons deel van Europa. Op verschillende bedrijven in Nederland is de afgelopen maanden het virus vastgesteld. Dat gebeurde ook in Blije en Tzum.
Bij de Fûgelhelling in Ureterp worden al tijden zieke vogels gebracht.