FNP Achtkarspelen wil ruimhartige opvang voor Oekraïense vluchtelingen

Nu de eerste vluchtelingen uit Oekraïne naar de Europese Unie komen, moet Achtkarspelen ruimhartig omgaan met eventuele hulpvragen en opvang. Dat zegt de FNP in die gemeente.
Tjibbe Brinkman (FNP Achtkarspelen) © Omrop Fryslân
De partij roept het college van burgemeester en wethouders op om bij het Rijk aan te geven dat Achtkarspelen open staat voor humanitaire hulp en de opvang van vluchtelingen. "Een dictator kunnen we als gemeente niet veranderen", schrijft fractievoorzitter Tjibbe Brinkman. "Maar we kunnen wel hulp geven aan de Oekraïense vluchtelingen."
Sinds de inval van Rusland in Oekraïne donderdagochtend is de vluchtelingenstroom massaal op gang gekomen. Vanuit de steden staan grote files richting het Westen en langs de grenzen met Polen en Slowakije is het druk.
De bylden fan tongersdei geane je troch de syl.
Tjibbe Brinkman
"Wij vinden dat we moeten doen wat in onze mogelijkheden ligt", zegt Brinkman. "We mogen niet wegkijken. De beelden van donderdag gaan door je ziel. Wereldpolitiek en de gekte van één man maken de gewone burger weer het slachtoffer."
Vluchtelingen aan de grens met Polen © ANP
Premier Rutte wilde donderdag in een persmoment nog niet zeggen of Nederland extra vluchtelingen uit Oekraïne gaat opvangen. "Binnen bestaande afspraken en kaders kijken we wat we kunnen doen."

COA: opvangcentra zitten nu vol

In Nederland zitten alle opvangcentra voor vluchtelingen momenteel vol, zei een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) donderdag. "Als mensen uit Oekraïne naar Nederland komen, dan zullen we ons tot het uiterste inspannen om ze op te vangen. Dat kunnen wij niet alleen, daar hebben we anderen bij nodig."
Vooral gemeenten spelen daar een belangrijke rol in, volgens het COA.

'Asielzoekers achterhaald'

Inwoners van Oekraïne mogen zonder visum tot 90 dagen in Nederland verblijven. Als ze langer in Nederland willen blijven, moeten ze asiel aanvragen. Vluchtelingenwerk Nederland vindt dat het Nederlandse asielbeleid nu is achterhaald.