liveblog | 24 februari 2022

Coronanieuws 24 februari: 'Houd sluitingstijden horecazaken vroeg in de nacht'

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus:

  • Donderdag zijn er in Fryslân 1.926 nieuwe coronabesmettingen gemeld;
  • Het ziekteverzuim in de zorg is in januari verder toegenomen;
  • CNV-enquête: Buschauffeurs willen af van mondkapjesplicht;
  • Extra coronaprik, maar niet voor iedereen.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

Laatst bijgewerkt: 24 februari 2022, 22:44 uur
22:44

Einde van dit liveblog

We sluiten het liveblog voor vandaag. Dank voor het volgen. Morgen zijn we er voorlopig voor het laatst met het coronaliveblog.
20:25

Aantal positieve tests loopt in heel Europa terug

In grote delen van Europa gaat het aantal nieuwe coronagevallen omlaag. Nederland blijft een brandhaard, maar dat komt doordat het RIVM eerder deze maand een grote achterstand in een keer wegwerkte.
De inhaalslag telt volgende week niet meer mee in de wekelijkse kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Het aantal bevestigde besmettingen is zo hoog dat bijna alle regio's op donkerrood staan. Dat is het hoogste waarschuwingsniveau op de kaart. Maar in 191 regio's daal het aantal positieve tests.
17:57

Niet veel vraag meer verwacht, testaanbieders sluiten locaties

Vanaf vrijdag is een negatieve testuitslag alleen nog nodig voor grote bijeenkomsten binnen zonder vaste zitplaatsen. Dan moeten alle bezoekers, gevaccineerd of niet, zich vooraf laten testen op corona. Tot nu toe hadden alleen ongevaccineerden een negatieve coronatest nodig voor toegang tot bijvoorbeeld de horeca.
De verwachting is dat de vraag naar tests vrijdag inzakt. Aanbieders zoals Testcoronadirect en Spoedtestcorona weten nu al dat ze locaties moeten sluiten. Alegria Health, met zo'n twintig locaties in het noorden en westen van Nederland, verwacht vooral door de week dicht te gaan. In de weekenden wil eigenaar Margaret Krijnen zoveel mogelijk locaties openhouden, ook in kleinere plaatsen zoals Oosterwolde.
Stichting Open Nederland die de testen voor het coronatoegangsbewijs organiseert, kan nog niet zeggen hoeveel locaties open zullen blijven. En dus ook niet of iedereen binnen een half uur een testlocatie kan bereiken.
17:36

EMA positief over Pfizerbooster voor pubers

Kinderen van 12 tot en met 17 jaar kunnen nu ook een boosterprik van Pfizer/BioNTech halen. Dat is veilig in de ogen van het Europees geneesmiddelbureau EMA. Zorgminister Ernst Kuipers zei eerder dat jongeren een boostervaccinatie mogen halen, als het EMA erachter zou staan.
Op dit moment kunnen alleen volwassenen een boosterprik krijgen. De Gezondheidsraad stelde eerder deze maand dat er geen medische redenen zijn om alle pubers een boosterprik aan te bieden. Kuipers nam dat advies over. Hij zei er echter wel bij dat, als het EMA groen licht geeft voor een boosterprik voor de leeftijdsgroep vanaf 12 jaar, jongeren de mogelijkheid krijgen om zo'n oppepprik te halen.
17:02

Extra coronaprik, maar niet voor iedereen

© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Vanaf aanstaande zaterdag krijgt een nieuwe groep burgers een uitnodiging voor een extra coronavaccinatie. Het betreft mensen van 70 jaar en ouder, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige immuunstoornis.
De uitnodiging volgt ongeveer drie maanden na hun laatste coronaprik. Dat schrijft minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) donderdag aan de Tweede Kamer.
De Gezondheidsraad adviseert om alleen deze specifieke groepen en niet alle 18-plussers de herhaalprik aan te bieden. De minister volgt dat advies op.
16:58

RIVM meldt 1.926 nieuwe besmettingen, 1 sterfgeval

In Fryslân zijn in de afgelopen 24 uur 1.926 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd door het RIVM. Woensdag waren het er 2.196. Een inwoner van de gemeente Waadhoeke is overleden aan het coronavirus.
© ANP