LTO blij met plan voor extra maatregelen tegen vogelgriep

Pluimveehouders moeten maatregelen nemen om vogelgriepbesmettingen te voorkomen. Dat wil minister Henk Staghouwer van Landbouw. Hij wil onder meer een extra verplichte hygiënecheck voor stallen waar al eens vogelgriep is geconstateerd.
Kippen in een stal © ANP
Volgens Piet Faber van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO Noord vergeet de minister nog een belangrijk aspect. "Hoe is de ventilatie van een bedrijf geregeld? Kan er nog vervuiling in komen?'

Vaccinatie

Faber denkt dat de sector met name moet uitzoeken hoe het virus zich verspreidt. "Hoe komt dat verrekte virus zo'n stal binnen? Daar zijn we naar op zoek. Mogelijk kan deze extra hygiënecheck daarbij helpen."
De minister denkt met zijn nieuwe maatregelen in de goede richting, vindt Faber. Al is hij nog niet heel concreet. Faber wijst ook op het belang van vaccineren. "Vaccinaties kunnen heel werkzaam zijn bij het bestrijden van virussen, dus dat is een goede zaak."

Herdenking vogelgriepslachtoffers

Dierenrechtenorganisaties zullen donderdag voor het Tweede Kamergebouw vogelgriepslachtoffers herdenken. Zij willen dat er meer diervriendelijke oplossingen komen voor de dieren met vogelgriep.
Piet Faber over de nieuwe maatregelen tegen de vogelgriep
Ook Faber vindt dat dieren zo weinig mogelijk geruimd moeten worden, maar hij wil ook realistisch blijven. "Hun oplossing is vaak: geen kippen meer in Nederland. Dat lijkt heel sympathiek, maar de productie van kippenvlees verplaatst dan naar andere landen, dan heb je er geen zicht meer op."
Volgens Faber zijn het zware tijden voor pluimveehouders, maar hij blijft positief. "Dit is een dure periode voor de sector, maar zolang wij goede en veilige producten maken voor de mensen, dan is er zeker toekomst."