Legendarisch oereik van Bosbergtoren Appelscha is een stam kwijt

De eeuwenoude eik in de Bosbergtoren in Appelscha heeft flinke schade opgelopen door storm Eunice. De boom steekt met vier stammen uit de dertig meter hoge duin waar de uitkijktoren op staat, maar nu is er een stam volledig afgebroken.
Geert Veen en Lysander van Oosanen over de eik:
"Gelukkig hebben we nog drie stammen over van die oude boom", zegt Geert Veen van de Historische Vereniging Appelscha. "Het is niet een verschrikkelijke ramp. Het is wel zonde, maar tegen de natuur kun je niks beginnen."

De legende is waar

Nog maar net zes jaar geleden bleek dat de oude legende waar was: alle vier de stammen uit de bult komen van dezelfde eik, die voor de rest bedolven is onder het zand. Ouders vertelden dit volksverhaal al jaren door aan hun kinderen. Maar het bleek inderdaad dat het om een ondergrondse oereik ging die al zeker driehonderd jaar, maar misschien nog wel ouder is.
Op een kaart van 1664 staan al duinen getekend in het gebied. Van de Bosberg wordt voor het eerst in 1727 een melding gedaan. Rond 1850 maakte boomdeskundige W. Staring al melding van 'een aanzienlijke eik', die dus voor een groot deel bedekt is met zand.

Staatsbosbeheer zoekt doel voor het hout

Eigenaar Staatsbosbeheer wil het hout van de boom niet zomaar versnipperen en zoekt een oplossing. "Ik heb een oproep gedaan om te kijken of we iemand kunnen vinden, die wat kan met de jonge takken die er nog in zitten", laat boswachter Lysander van Oosanen weten.
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte
"Het is geen officieel monument, maar wel een hele bijzondere boom. Het is zonde dat 'ie zo aan z'n einde komt", zegt Van Oosanen.

Hulp gezocht voor veiligstellen DNA

"Misschien dat we ze kunnen enten op andere eiken, dat we daar de wortelstok van pakken. Dan zouden we die eiken met het DNA dat je dan bewaart op andere plekken in het bos kunnen planten", zegt hij. Zelf heeft Van Oosanen geen plan doel over het enten en het veiligstellen van het DNA.
Kapotte stam van de oude eik © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Verder zoekt Staatsbosbeheer ook een houtkunstenaar die wat moois kan maken van het hout van de afgebroken stam van de mythische eikenboom.