Waadhoeke wil meer woonruimte voor jongeren en arbeidsmigranten

Met een vierstappenplan wil gemeente Waadhoeke ervoor zorgen dat jongeren en arbeidsmigranten in de gemeente blijven wonen. Dat gebeurt onder meer door leegstaande gebouwen geschikt te maken voor bewoning.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
De gemeente wil in beeld brengen welke gebouwen in de gemeente momenteel leeg staan en waar mensen kunnen wonen. "Vanuit de dorpen horen we heel duidelijk dat ze de jeugd willen vasthouden, maar dat ze op dit moment geen plek kunnen krijgen," zegt wethouder Nel Haarsma van gemeente Waadhoeke.

Woningmarkt op z'n kop

Het woningtekort speelt echter ook voor arbeidsmigranten uit de glastuinbouw, en zelfs voor ouderen is het niet altijd eenvoudig om een plek te vinden. De woningmarkt staat op z'n kop, zegt Haarsma. "De raad van gemeente Waadhoeke heeft ons opgeroepen om een versnelling op gang te brengen."
Haarsma legt uit: "Als we denken: dit is heel geschikt voor de doelgroepen, dan zullen we kijken of we er een partij voor kunnen vinden die het dan wil verhuren. Als we een locatie in beeld hebben, kunnen we het bespreken met dorpsbelang en omwonenden."

Leegstaande basisschool in Vrouwenparochie

In Vrouwenparochie werd eerder al een leegstaande basisschool opgekocht door een ontwikkelaar, die er starterswoningen in maakte. "Dat werkt heel prima", zegt Haarsma.
Nel Haarsma (archiefbeeld) © Omrop Fryslân
Toch kunnen niet alle gebouwen altijd worden gebruikt en zijn er aanpassingen nodig in de bestemmingsplannen om het voor elkaar te krijgen, maar bij een oud schoolgebouw is het minder ingewikkeld, zegt Haarsma. "Een schoolgebouw heeft vaak een maatschappelijke bestemming. Als je van maatschappelijk naar wonen gaat, zou het een niet al te ingewikkelde procedure moeten zijn", zegt de wethouder.

'Woningcorporaties verleiden'

"Het college heeft gevraagd: maak een plan om te kijken naar de mogelijkheden." Daarom wil de gemeente ook zien naar de starterslening en moeten er nieuwbouwprojecten komen. De gemeente wil woningcorporaties bovendien verleiden om nieuwe woningen aan starters aan te bieden. Al deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat er jeugd in Waadhoeke blijft.
Nel Haarsma over de woonplannen in gemeente Waadhoeke
"Dat vinden wij wel belangrijk", zegt Haarsma. "Wij richten ons op onderwijs, ondernemers en overheid om jongeren hier vast te houden. Dan moeten ze natuurlijk wel ergens kunnen wonen."