Eilanders kijken uit naar vermiste containers, kustwacht stopt met zoeken

Op de Friese Waddeneilanden wordt actief gezocht naar containers, nu duidelijk is geworden dat er eerder op de dag 26 containers overboord zijn geslagen van een schip op de Noordzee.
In jeep op het strand © ANP
Volgens de kustwacht zijn de containers leeg. Het is nog niet duidelijk waar ze zich bevinden.
Het containerschip Marcos V maakte 's ochtends vroeg melding van het verlies van de containers. Die zouden overboord zijn geslagen in de zware storm, die in de nacht van vrijdag op zaterdag over het land trok.
Weerman Piet Paulusma had eerder al gewaarschuwd voor windstoten in orkaankracht. Dat is windkracht 12. De kustwacht meldt dat de golven zo'n acht meter hoog waren.
Op alle eilanden is er iemand verantwoordelijk voor de coördinatie wanneer er een calamiteit is. Dat meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Op Vlieland is Leo Hans Sterenberg verantwoordelijk voor de coördinatie.
"Er rijdt nu periodiek iemand over het strand, op zoek naar de containers", zegt Sterenberg. "Er zijn Vlielanders genoeg die over het strand rijden."
Er is nog geen enkele container aangespoeld, zegt Sterenberg. Hij hoopt dat daar verandering in komt. "Ik heb ze liever op het strand, dan op de zeebodem."

Gevaar

Sterenberg wijst niet alleen op het gevaar voor de natuur, maar ook op de risico's voor de scheepvaart. "Als er een schip tegenaan vaart, of ze komen in de netten van een visser, dan hebben we andere problemen."
Het scheepvaartverkeer wordt gewaarschuwd voor het gevaar van de verloren containers.

Zoektocht gestaakt

De kustwacht heeft zaterdag met een vliegtuig en een schip gezocht naar de containers. Er is niets aangetroffen.
"Het kustwachtvliegtuig heeft vanmiddag meerdere malen langs de Waddeneilanden gevlogen. De Guardian stopt ook met zoeken en blijft vanwege het weer stand-by op de Noordzee", meldt de kustwacht.

Berging

Rijkswaterstaat meldt dat de rederij van het containerschip een berger heeft aangesteld, die op zoek gaat naar de containers wanneer de omstandigheden op zee verbeterd zijn. Dat zou in de loop van volgende week zijn.
Gezien de wind en de stroming lijkt de kans niet groot dat de containers op Vlieland aanspoelen, maar Sterenberg houdt overal rekening mee. "Het zijn er 26, dus het zou zomaar kunnen dat er hier één aanspoelt. Wij zijn er klaar voor."