Aantal Friese studenten aan RUG Campus Fryslân in Leeuwarden valt tegen

Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen trekt in verhouding maar weinig studenten uit Fryslân. De provincie vindt dat jammer.
RUG / Campus Fryslân © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Van het door Provinciale Staten opgerichte studiefonds voor studenten uit Fryslân aan Campus Fryslân wordt nu maar amper gebruik gemaakt, zegt gedeputeerde Friso Douwstra. "Het afgelopen jaar hebben zich maar vijf Friese studenten ingeschreven bij Campus Fryslân. Als Gedeputeerde Staten zijn we natuurlijk blij met alle studenten op Campus Fryslân, waar ze ook vandaan komen, maar vijf inschrijvingen uit Fryslân vind ik te weinig."
De jaren daarvoor was het aantal Friese inschrijvingen wat hoger: in 2020 waren het er 13 en in het jaar 2019 waren het er 10.
De provincie is verder positief over de ontwikkeling van Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen, helemaal nu de studie Global Responsability & Leadership is uitgeroepen tot beste bacheloropleiding van Nederland.

Doelstelling niet gehaald

Aan de campus studeren nu zo'n 382 studenten uit binnen- en buitenland. Dat is minder dan de oorspronkelijke doelstelling van 800 tot 1.000 studenten, maar volgens gedeputeerde Douwstra gaat het wel de goede kant op. Hij hoopt op meer inschrijvingen in het nieuwe studiejaar. "Het aantal studenten uit Fryslân mag ook wel wat hoger."
Douwstra wil de komende tijd bekijken of het bestaande studiefonds ook moet worden aangepast, "want het is niet bedoeld om het geld op de bank te laten staan."
Gedeputeerde Friso Douwstra over Campus Fryslân van de RUG