Terwispel vraagt provincie om treinstation, maar trekt verzoek later weer in

In het dorp Terwispel is tweespalt ontstaan over een brief van Plaatselijk Belang aan Provinciale Staten over de Lelylijn.
© Shutterstock
Per brief vraagt het bestuur van Plaatselijk Belang de provincie Fryslân om een eigen treinstation Terwispel bij de op- en afritten van de A7 als de spoorlijn van Lelystad naar Groningen over Heerenveen en Drachten wordt aangelegd. "Wij gaan er van uit dat er niet alleen snelle treinen tussen de grote kernen gaan rijden, maar eveneens treinen met tussenstops in de kleinere kernen", staat in de brief.
In Terwispel en ook in het bestuur van Plaatselijk Belang ontstaat echter zoveel ophef over het verzoek om een treinstation, dat het verzoek vier dagen later weer wordt ingetrokken in een tweede brief aan de provincie. "Inmiddels staat de meerderheid van het bestuur hier niet meer achter", schrijft het bestuur. "Wij verzoeken u daarom dringend om ons verzoek als zodanig niet in behandeling te nemen."
Het spoor van de Lelylijn loopt in principe langs de A6 en A7 © Omrop Fryslân
Voor voorzitter Roel Veenstra van Plaatselijk Belang is de tweede brief aanleiding om op te stappen, want hij staat nog altijd achter het verzoek voor een eigen treinstation. "Zoiets zou niet alleen voor Terwispel goed zijn, maar ook voor Langezwaag, Tijnje, Gorredijk en Lippenhuizen. Als zo'n nieuwe spoorlijn er komt, dan moet je erbij zijn.
Het was een vriendelijke brief aan de provincie met het verzoek om ook aan Terwispel te denken. Daar is volgens mij niets mis mee.
Roel Veenstra, voorzitter van Plaatselijk Belang
Veenstra heeft er moeite meer dat 'een meerderheid van het bestuur' het verzoek weer heeft ingetrokken. "Dat doe je niet. Zo kun je als bestuur niet functioneren. Het was een vriendelijke brief aan de provincie met het verzoek om ook aan Terwispel te denken. Daar is volgens mij niets mis mee."
De overgebleven bestuursleden wilden dinsdag geen toelichting geven op de tweede brief en het meningsverschil binnen het bestuur.

Vervolgonderzoek

Over hoe het verder gaat met de ontwikkeling van de Lelylijn wordt de komende maand meer duidelijk op het moment dat het Rijk en de noordelijke provincies het 'verdiepend vervolgonderzoek' naar de realisatie van de spoorlijn presenteren. Of Terwispel ook in dat onderzoek voorkomt, is op dit moment nog niet bekend.