Anderhalve meter en mondkapjesplicht worden aankomende week losgelaten

De anderhalve meter afstand en de mondkapjesplicht worden volgende week op 25 februari losgelaten. Dat heeft minister Kuipers van Volksgezondheid dinsdagavond in de persconferentie aangekondigd.
Ernst Kuipers © ANP
Volgens Kuipers zijn de versoepelingen verantwoord, omdat de ziekenhuiscijfers nagenoeg stabiel zijn ondanks de hoge besmettingscijfers. "We lijken nu op of net over de piek heen te zijn", zegt de minister.
"We kunnen niet zonder de zorg, maar we kunnen ook niet zonder elkaar", zegt Kuipers. "Alles gaat dus weer open. Niet in één keer, maar in stappen. Dat zijn grote stappen."

Ruimere sluitingstijden horeca

Een van de maatregelen is dat de horeca vrijdag open mag blijven tot 01.00 uur. De sluitingstijd is nu nog om 22.00 uur. Een week later wordt er volgens Kuipers nog meer versoepeld. "Op 25 februari gaan we terug naar de normale sluitingstijden, zoals we die voor corona ook hadden."
De coronapas wordt niet ingevoerd, maar Testen voor Toegang blijft verplicht bij evenementen met meer dan 500 mensen. Klassen en collegezalen in het hoger beroepsonderwijs mogen ook weer vol.

Mondkapjes en anderhalve meter

De mondkapjesplicht en de anderhalvemeterregel verdwijnen ook. Die worden omgezet in een dringend advies. Alleen in het openbaar vervoer en op de luchthavens zal de mondkapjesplicht nog gelden.
Op 15 maart zal het kabinet opnieuw kijken naar deze coronamaatregelen.

Open in drie stappen

Nederland gaat weer open. Het kabinet doet dat niet in een keer, maar in drie stappen. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid noemt het grote stappen, die snel achter elkaar gezet worden. We zetten ze hieronder op een rijtje:

Stap 1: Direct

Direct vervalt het advies om thuis niet meer dan vier mensen te ontvangen. Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken verandert in maximaal de helft van de werktijd op kantoor werken.

Stap 2: 18 februari

Vanaf vrijdag 18 februari kunnen alle locaties in het land weer open tot 01.00 uur. Het gaat dan bijvoorbeeld om horecazaken, bioscopen, musea, theaters en stadions. Het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog tot 25 februari gelden op plekken waar het nu ook al getoond moet worden. Binnen is een vaste zitplaats, mondkapje of anderhalve meter afstand alleen verplicht op locaties met meer dan 500 mensen. Er geldt geen bezoekersnorm meer. Isolatie na een positieve coronatest gaat van zeven terug naar vijf dagen, mist iemand 24 uren klachtenvrij is.

Stap 3: 25 februari

De laatste stap is op 25 februari. Dan gelden weer de normale openingstijden van voor de coronacrisis. Het coronatoegangsbewijs (3G) op locaties met minder dan 500 mensen vervalt. Ook de anderhalvemeterregel en de mondkapjesplicht verdwijnen, met uitzonderingen in het openbaar vervoer en op luchthavens. Grote nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen kunnen weer zonder beperkingen open. Op locaties waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen, moet iedereen nog wel een negatieve testuitslag laten zien. Dit geldt niet voor doorstroomlocaties als beurzen en congressen.
Op de website van de Rijksoverheid zijn de details te vinden over de precieze regels en voorwaarden.
Kuipers benadrukt nog wel dat de basisadviezen, zoals handen wassen, afstand houden, laten testen en ventileren, belangrijk blijven. Hij vraagt om rekening te houden met kwetsbare mensen, omdat die meer risico zullen lopen nu de maatregelen verdwijnen.
Hij is verder optimistisch, maar vindt ook dat we realistisch moeten blijven. "Corona is nog niet weg. Er kan nog weer een nieuwe variant komen."