De natuur wordt de baas in het Harlinger Balklandpark-Noord

Het Balklandpark-Noord in Harlingen wordt de komende tijd tot natuur gemaakt, met vleermuizen, een insectenhotel en bloemenvelden. Gemeente Harlingen wilde het terrein eigenlijk inrichten voor sport en recreatie, maar de buurt vond dat plan te eenzijdig.
Het ecologisch stadspark is nog in ontwikkeling © Omrop Fryslân
De nieuwe stichting Ecologisch Stadspark Harlingen maakte gebruik van de mogelijkheid om met een alternatief plan te komen - het zogeheten right to challenge. Irma Abelskamp van Stichting Permacultuur Fryslân werkte de plannen uit.
Het park, net zuidelijk van de Harlinger binnenstad, wordt ingericht met hoogteverschillen, waardoor het ook met harde wind prettig is om in het park te verblijven. Door gebruik te maken van materialen die de gemeente Harlingen op andere locaties over heeft, blijven de kosten van de aanleg van het ecologisch park beperkt.
Irma Abelskamp maakte het plan voor het ecologische stadspark
Het voorbereidende werk voor het ecologische stadspark is in volle gang. Wethouder Erik de Groot bracht vrijdag een bezoek aan het terrein. Hij is niet te beroerd om toe te geven dat het alternatieve plan van de buurtbewoners beter is dan het oorspronkelijke plan van de gemeente.

Right to challenge

De Groot: "Met een right to challenge zoals we dat hier hebben gedaan is het plan gewoon beter geworden. Als gemeente moet je daar open oog een oor voor hebben." Als de bewoners zeggen dat er niet veel groen is bij de Harlinger binnenstad, dan hebben ze een punt, zo vindt De Groot.
Wethouder Erik de Groot
Er komen nog wel sport- en recreatievoorzieningen bij het Balklandpark, maar die komen in het zuidelijke deel van het gebied. In Balklandpark-Noord is de natuur baas, en de mens te gast, als het aan de Stichting Ecologisch Stadspark ligt.
Volgens de actievoerders waren de gemeentelijke herinrichtingsplannen van het Westerzeedijkgebied uit 2020 te veel gericht op sport, spel en recreatie en te weinig op nauur en biodiversiteit. Het duurt nog wel een paar jaar voordat de natuur echt de baas is in het Balklandpark-Noord.

Stap voor stap

Het voormalige voetbalterrein is nu nog kaal met veel modder. De natuur moet nog worden ingezaaid en groeien, maar de aanzetten zijn er, zoals de hoogteverschillen met bulten en houtwallen. Het is het doel om het terrein na verloop van tijd ook te voorzien van stenen muurtjes, zoals in de tuin van Le Roy in Heerenveen.
Balklandpark-Noord in Harlingen is nog in aanleg © Omrop Fryslân
Ook in het natuurpark zal nog wel onderhoud nodig zijn, ook al is het maar om te voorkomen da een plant als de brandnetel gaat overheersen. De Stichting Ecologisch Stadspark wil hiervoor een beroep doen op vrijwilligers.