liveblog | 12 februari

Coronanieuws 12 februari: Boostervaccinatie na 4 maanden minder effectief

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus:

  • Er waren zaterdag 3.370 nieuwe coronabesmettingen in Fryslân en negen ziekenhuisopnames;
  • Er werd zaterdag met vrachtwagens en trekkers gedemonstreerd op het Binnenhof;
  • Het kabinet wil de coronaregels versoepelen vanaf volgende week vrijdag.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

Bijgewerkt: 12 februari, 22:00
zaterdag 12 februari
21:59

Tot morgen!

We sluiten het liveblog voor vandaag. Dank voor het volgen en morgen melden we ons weer.
15:29

3.770 nieuwe coronapatiënten in Fryslân, één sterfgeval

In Fryslân zijn in de afgelopen 24 uur 3.770 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd door het RIVM. Vrijdag waren het er 3.950.
Het gemiddelde aantal besmettingen over de afgelopen zeven dagen in Fryslân ligt nu op 5.390. Vrijdag lag het op 4.490 besmettingen, een week geleden op 1.665.
Vanaf dinsdag worden positieve testuitslagen rechtstreeks aan het RIVM doorgegeven. Dat geldt ook voor uitslagen van andere testaanbieders zoals Testen voor Toegang, de ziekenhuizen en de huisartsen. Vervolgens wordt de datum van de positieve testuitslag gebruikt en niet meer de datum van de melding aan de GGD.
© ANP
In Fryslân is in de afgelopen 24 uur één sterfgevallen vastgesteld als gevolg van het coronavirus.
Er zijn negen Friezen met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis. Dat gaat om inwoners van de gemeenten Leeuwarden (4), Smallingerland (2), Achtkarspelen, Waadhoeke en Noardeast-Fryslân.

Landelijk

Landelijk ligt het aantal nieuwe coronabesmettingen op 70.410. Het gemiddelde aantal besmettingen van de afgelopen zeven dagen is 125.316.
15:09

Aantal coronapatiënten op Nederlandse ic's zakt naar 180; laagste aantal sinds 22 oktober

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse ic's is zaterdag met 13 patiënten omlaag gegaan naar 176. Dat is het laagste aantal sinds 22 oktober, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS)
Er liggen momenteel nog 1471 mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen: 69 minder dan vrijdag. Op de verpleegafdelingen ging het aantal met 56 omlaag naar 1295.
It Antonius Sikehûs yn Snits © Omrop Fryslân, Jitze de Vries
In de afgelopen 24 uur kwamen er 195 nieuwe coronapatiënten binnen op de verpleegafdelingen.

Andere oorzaak

Een groot deel van de patiënten met een positieve testuitslag is vanwege een andere oorzaak opgenomen in het ziekenhuis. Nadat ze een coronatest hebben gedaan, blijkt dat ze toevallig positief zijn. Het LCPS maakt geen onderscheid tussen patiënten die met corona in het ziekenhuis zijn opgenomen en mensen die het daar pas kregen.
12:40

Burgemeester Den Haag ontbindt truckersdemonstatie tegen coronamaatregels

Der binne ek Friezen by it protest © ANP
De burgemeester van Den Haag heeft de demonstratie tegen de coronamaatregels, met vrachtwagens en trekkers, ontbonden. De politie eiste dat de demonstranten weg zouden gaan. Wie dat niet deed, liep het risico op aanhouding of kon een boete krijgen.
De demonstranten blokkeerden de toegang naar het Binnenhof en lieten teksten zien met 'Rutte IV moet weg, wij gaan niet weg', 'Genoeg is genoeg' en 'Vrijheid, vrijheid.' Friese sympathisanten hadden zich ook aangesloten bij dit 'vrijheidskonvooi'.
De demonstranten kwamen in actie omdat ze vinden dat de regering alle coronamaatregelen moet loslaten.
11:34

Nederland voor 500e keer boven 'kritieke grens' van het aantal coronabesmettingen

Nederland komt zaterdag voor de 500e keer boven de kritieke grens van het aantal coronabesmettingen. Die grens is aan het begin van de pandemie vastgelegd op 7 besmettingen per 100.000 inwoners. Voor heel Nederland zou dat neerkomen op ongeveer 1222 positieve tests in 24 uur.
In de eerste coronagolf, in april 2020, kwam Nederland drie keer boven deze signaalwaarde uit. Van september 2020 tot juni 2021 zat Nederland daar 274 dagen lang boven. In deze periode werd eerst een milde lockdown afgekondigd, daarna kwam de regering met de harde lockdown.
© Lennard Geerts, Omrop Fryslân
Op 5 juli 2021, na een korte periode van niet veel besmettingen, kwam Nederland opnieuw boven de afgesproken signaalwaarde uit. Dat doet het nog steeds, nu al 223 dagen op rij.
Tegenwoordig zijn de gevolgen minder ernstig wanneer het aantal besmettingen boven de kritieke grens uitkomt. Eerder was er zorgen over een grote golf van het aantal ziekenhuisopnames en voor overbelasting van de zorg. De omikronvariant maakt mensen echter minder ziek dan de eerdere variant van het coronavirus.
10:27

Nachtclubs openen deuren uit protest tegen coronamaatregels

Nachthoreca in heel Nederland doen mee aan de protestactie 'De Nacht staat op'. Tijdens het protest openen ze hun deuren, omdat ze het niet eens zijn met de coronamaatregelen. In gemeente Amsterdam riskeren nachtclubs een boete van 4500 euro als ze meedoen aan de actie. Andere gemeenten, zoals Utrecht, Haarlem en Maastricht, zullen ook handhaven tijdens de protesten.
© Shutterstock
De actie werd vorige week aangekondigd door brancheorganisatie Nachtbelang en het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC). De initiatiefnemers zeggen het zat te zijn dat bij de plannen van het kabinet om de samenleving te heropenen niet aan het nachtleven wordt gedacht.

Politieprotest

Tegelijkertijd heeft de politie aangekondigd niet op te treden tijdens de actie van de nachthoreca. De politiebonden ACP, ANPV, Equipe en NPB hebben hun leden daartoe opgeroepen om op deze manier een betere cao af te dwingen. Vervolgens zeiden de boabonden dat het niet veilig is om boa's te laten handhaven zonder steun van de politie. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, die voorzitter is van het Veiligheidsberaad, vindt echter dat boa's gewoon hun werk moeten doen.
De horeca mag nu open tot 22.00 uur. De verwachting is dat de regering komende dinsdag met nieuwe versoepelingen komt.
10:22

Boostervaccinatie na 4 maanden minder effectief

De derde dosis van een Pfizer- of Modernavaccin wordt vier maanden na de vaccinatie minder effectief. Dat meldt het Amerikaanse gezondheidsagentschap CDC op basis van een nieuwe studie.
Twee maanden na de booster zijn mensen 87 procent beschermd tegen ziekte waarbij ze naar de eerste hulp moeten; na vier maanden is dit nog maar 66 procent. De derde prik geeft na twee maanden nog 91 procent bescherming tegen ziekenhuisopname, maar na vier maanden gaat het om 78 procent.
Vaccinatie op de XXL-priklocatie van de GGD © Omrop Fryslân
De auteurs van de studie schrijven dat er moet worden nagedacht over nieuwe doses van de mRNA-vaccins. Een vierde prik is misschien noodzakelijk voor mensen met een slecht immuunsysteem en voor ouderen. De studie werd gedaan onder 300.000 mensen met een coronabesmetting.
10:07

FNV verontwaardigd over advies ministerie aan OMT

Vakbond FNV vindt het kwalijk dat het ministerie van Volksgezondheid zich heeft bemoeid met het OMT-advies om mondkapjes voor personeel in de ouderenzorg af te raden aan het begin van de crisis. Het FNV vroeg de minister toen naar mondkapjes, maar kreeg nul op het rekest.
Uit onderzoek van Nieuwsuur bleek dat een ambtenaar van het ministerie stelde dat het advies van het OMT 'nog wel een tandje scherper' kon. FNV denkt dat veel zorgmedewerkers minder kans hadden gehad om corona op te lopen door mondkapjes te gebruiken. Kitty de Jong van FNV vindt dan ook dat het ministerie 'mede-verantwoordelijk' is voor het feit dat mensen op het werk besmet zijn.
vrijdag 11 februari
07:00

Goedemorgen!

Welkom bij dit liveblog van zaterdag 12 februari, over de ontwikkelingen rond het coronavirus in Fryslân. Ons liveblog van gisteren nalezen kan hier.