liveblog | 10 februari

Coronanieuws 10 februari: Kabinet wil horeca openen tot 1.00 uur

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus:

  • 3.915 nieuwe coronabesmettingen in Fryslân, acht ziekenhuisopnames;
  • Kamer stemt zoals verwacht tegen 2G-systeem;
  • 'Boa's moeten gewoon hun werk doen, ook bij verminderde politie-inzet';
  • Gehandicapten minder vaak gedoucht door corona-uitval;
  • Voetbal en ijshockey uitgesteld vanwege coronagolf.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

Bijgewerkt: 10 februari, 22:32
donderdag 10 februari
22:32

Hier laten we het bij

We sluiten het liveblog voor vandaag. Dank voor het volgen en morgen melden we ons weer.
20:09

Kabinet wil horeca openen tot 1.00 uur

Het kabinet wil dat de horeca vanaf aankomende vrijdag tot 01.00 uur s'nachts open kan blijven. Ook wil het kabinet vanaf die dag veel meer toestaan op plekken waar een coronatoegangsbewijs nodig is, zoals theaters en stadions. Dat meldt de NOS.
Op locaties tot 500 bezoekers hoeft dan geen anderhalve meter afstand meer gehouden te worden en de vaste zitplaats vervalt ook. Op grote plekken voor meer dan 500 mensen blijft de vaste zitplaats nog wel bestaan. Maar ook daar hoeven de gasten geen anderhalve meter afstand meer te houden van elkaar.
16:58

'Boa's moeten gewoon hun werk doen'

Hubert Bruls © ANP
Gemeentelijke handhavers moeten zaterdagavond gewoon hun werk doen. Als nachthorecazaken de deuren demonstratief na 22.00 uur 's avonds openen, is het hun taak te handhaven. Dat zegt voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad van 25 burgemeesters die aan het hoofd staan van een Veiligheidsregio. Burgemeester Buma van Leeuwarden is één van die 25 burgemeesters. Hij is voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân.
Werkweigering
Als de boa's hun werk niet doen omdat er vanwege een cao-actie geen steun van de politie is, zou dat op werkweigering lijken. De politie heeft een arbeidsconflict met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Politiebonden hebben boa's opgeroepen om solidair te zijn.
Maar boa's zijn gemeentelijke medewerkers, en die hebben helemaal geen conflict. Dan zou iemand zijn gewone werk niet doen, omdat een heel andere beroepsgroep een conflict heeft. Het moet niet gekker worden, aldus Bruls.
16:48

GGD heeft militairen niet meer nodig

De GGD heeft binnenkort geen hulp meer nodig van militairen. Afgelopen maanden hielpen militairen de gezondheidsdienst bij het vaccineren en testen op corona. Op dit moment helpen nog enkele tientallen op de testlocaties. Verder kunnen 750 militairen worden opgeroepen als dat nodig is. Eerder hielpen militairen ook bij het vaccineren, maar dat is niet meer nodig.
© LEO Middelsé, Lennard Geerts
Het is nog steeds erg druk bij de GGD-teststraten. Veel mensen willen weten of ze een coronabesmetting hebben opgelopen.
16:16

3.915 nieuwe coronabesmettingen in Fryslân, acht ziekenhuisopnames

In Fryslân zijn in de afgelopen 24 uur 3.915 nieuwe coronabesmettingen door het RIVM geregistreerd. Woensdag waren het er 3.839. Er zijn geen sterfgevallen vastgesteld als gevolg van het coronavirus. Acht Friezen zijn met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis. Dat gaat om drie inwoners van de gemeenten Leeuwarden en Achtkarspelen en één inwoner van de gemeenten Smallingerland en Tytsjerksteradiel.
14:21

Minder dan 200 coronapatiënten op ic's in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares in de Nederlandse ziekenhuizen is donderdag gedaald tot onder de 200. Er liggen nu 198 patiënten met corona op deze afdelingen, acht minder dan woensdag. De laatste keer dat er minder dan 200 coronapatiënten op deze afdelingen lagen, was op 26 oktober.
In totaal liggen er nu nog 1513 mensen met corona in de ziekenhuizen. Dat zijn er achttien minder dan woensdag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1315 covidpatiënten. Dat zijn er tien minder dan de voorgaande dag.
13:17

Kamer stemt zoals verwacht tegen 2G-systeem

De Tweede Kamer heeft zoals verwacht donderdag tegen het 2G-systeem gestemd. In dat systeem krijgen alleen gevaccineerde of recent van corona genezen mensen toegang krijgen tot bepaalde locaties waar een coronapas nodig is. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zei eerder de wens van de Kamer te zullen respecteren.
© ANP
Het voorstel was eerder al in de koelkast gezet door het kabinet, omdat niet zeker was of er voldoende steun zou zijn voor het wetsvoorstel. Woensdag maakte de PvdA bekend voor een motie van SGP en Omtzigt te stemmen die de regering vraagt het wetsvoorstel in te trekken. Met het besluit van de PvdA was een meerderheid een feit.
Bijna de hele oppositie en regeringspartij ChristenUnie steunden de motie. Het CDA liet weten ook tegen 2G te zijn, omdat het in de huidige situatie geen meerwaarde heeft. Maar intrekken vindt de partij staatsrechtelijk niet zuiver.
12:29

Gehandicapten minder vaak gedoucht door corona-uitval

Gehandicapten kunnen in sommige zorginstellingen niet meer elke dag douchen. In plaats daarvan gaan ze om de dag onder de douche. Dat is een van de manieren waarop de instellingen omgaan met uitval onder het personeel door corona. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft met de sector gesproken en de problemen in kaart gebracht. Sommige instellingen houden de dagbesteding van de bewoners voorlopig op de woongroep. De mensen gaan niet meer op stap.
© ANP
De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) heeft ook veel te lijden van personeelsuitval. Een praktisch voorbeeld is de reparatie van defecte rolstoelen van thuiswonende ouderen. Dat duurt veel langer dan anders. Daardoor kunnen de mensen de deur niet uit. Deze groep voelt zich in de laatste lockdown eenzamer dan in het begin van de pandemie.
11:25

Halve team besmet, ijshockeywedstrijd gaat niet door

De twee competitiewedstrijden van ijshockeyclub UNIS Flyers gaan dit weekend niet door. In de selectie van de Feansters zijn minstens elf coronabesmettingen. Op een spelersgroep van ruim twintig man is dat te veel.
De Flyers zouden zaterdag thuis spelen tegen Leuven en zondag uit tegen Mechelen. Voor die twee wedstrijden wordt nu een nieuwe datum gezocht.
© Margo Mulder
11:13

BOA-bond wil vrijdag al versoepeling horecaregels

De coronamaatregelen voor de nachthoreca kunnen het beste vrijdag al worden versoepeld, vindt vakbond BOA ACP. Dat zou problemen met de handhaving voorkomen.
Veel nachthorecazaken gaan zaterdag open uit protest tegen de coronamaatregelen. De politiebonden houden cao-acties en daarom controleert de politie niet of minder. De handhaving zou dan bij de buitengewone opsporingsambtenaren (BOA's) terechtkomen, maar die willen niet ingrijpen zonder steun van de politie.
© ANP
Naar verwachting worden dinsdag nieuwe versoepelingen aangekondigd, onder meer voor de horeca. Als de verruiming van de openingstijden drie dagen eerder ingaat, is dat voor iedereen makkelijker, volgens de BOA-bond.
De vakbond heeft met meerdere gemeenten overlegd. Sommige gemeenten willen gewoon handhaven, andere zeggen dat er niet gehandhaafd wordt zonder politie. Ook wordt er veel gekozen voor handhaving in burger.
In Fryslân lijkt niet veel belangstelling te zijn bij de horeca voor de protestopening. Dat bleek woensdag bij een belronde door Omrop Fryslân.
10:24

Voetbalwedstrijd uitgesteld vanwege besmettingsgolf

De eredivisievrouwenwedstrijd van sc Heerenveen tegen FC Twente gaat zaterdag niet door. Veel speelsters van de ploeg uit Enschede zijn besmet met het coronavirus. Om hoeveel het precies gaat, is niet bekend gemaakt. De vrouwen van Twente zouden zaterdag naar Heerenveen vertrekken om daar de wedstrijd te spelen. De KNVB zoekt een nieuwe datum voor het duel.
Danique van Ginkel © Orange Pictures, Pieter van der Woude
woensdag 9 februari
07:15

Aantal coronagevallen op Spelen loopt weer iets op

Het aantal positieve coronatests op de Olympische Spelen van Pekingnam de afgelopen dagen steeds verder af, maar is nu weer iets gestegen. Afgelopen dag testten negen deelnemers aan de Winterspelen positief. In zes gevallen gebeurde dat bij aankomst op het vliegveld van Peking. Binnen de zogeheten 'gesloten superbubbel' in China testten drie mensen positief. Zeven van de negen coronagevallen zijn sporters of officials.
© ANP
China voerde woensdag in totaal 71.516 tests op het coronavirus uit. Alle deelnemers aan de Spelen, van sporters tot journalisten, worden dagelijks getest. Op de luchthaven arriveerden woensdag 61 deelnemers, ruim de helft daarvan sporters en hun trainers die nog in actie gaan komen.
Dinsdag werden vijf nieuwe coronagevallen geconstateerd. Dat was het laagste aantal sinds het begin van de telling op 23 januari, toen de eerste atleten en coaches naar China gingen. Maandag waren er zes positieve uitslagen. In totaal zijn sinds 23 januari al ruim 1,1 miljoen coronatests uitgevoerd op de Winterspelen.
07:00

Goedemorgen

Welkom bij het liveblog van donderdag 10 februari over de ontwikkelingen van het coronavirus in Fryslân. Ons liveblog van gisteren teruglezen kan hier.