Uitgestelde zorg in MCL wordt ingehaald; werkdruk neemt toe door ziekteverzuim

Van de 14 OK's in het Medisch Centrum Leeuwarden zijn er op het moment weer 12 in gebruik. De uitgestelde zorg wordt ingehaald, maar door ziekteverzuim is het lastig om alle roosters in orde te krijgen.
© Omrop Fryslân, Jitze de Vries
"Het is een probleem waar de hele maatschappij mee te maken heeft, dat mensen thuis moeten blijven in quarantaine omdat een huisgenoot positief getest is", zegt Frits Mostert van het MCL. Volgens hem gaat het in het Leeuwarder ziekenhuis om een ziekteverzuim van 7,4 procent, terwijl dat normaliter 4 procent is.
"Omdat er zoveel mensen in quarantaine zitten is het lastig om de roosters in orde te krijgen. Dat geldt voor alle ziekenhuizen in de provincie", zegt Mostert. "Zorg die binnen zes weken moet worden gedaan, dat lukt. We halen een heel klein beetje in van de achterstand. Meer kunnen we op het moment helaas niet doen."

Corona-afdeling weer open

In enkele gevallen moeten operaties afgezegd worden, maar Mostert benadrukt dat het bij incidenten blijft. "Af en toe is er bijvoorbeeld een dokter die de operatie moet uitvoeren en dan moet thuisblijven in verband met quarantaine. Dat is dan erg jammer voor de medewerkers en de patiënt. Tot nu toe zijn dat een paar incidenten."
Dat coronavirus heeft ons al vaker verrast. We doen ons best om zo goed als mogelijk overeind te blijven.
Frits Mostert van het MCL
De corona-afdeling in het ziekenhuis was gesloten, maar afgelopen maandag is hij weer geopend. "We hebben provinciaal wat meer coronapatiënten. Over alle ziekenhuizen hebben we 17 coronapatiënten op de gewone verpleegafdelingen."
Deze patiënten worden behandeld met een apparaat dat extra zuurstof kan geven. "Op de corona-afdeling hebben we de infrastructuur weer aangepast", zegt Mostert. "Het is makkelijker om de patiënten op die afdelingen weer op te nemen."
Op het moment liggen er vijf patiënten op de Friese ic's. Vorige week waren het er zeven, maar Mostert kan niet zeggen hoe het zal lopen in de ziekenhuizen. "Dat coronavirus heeft ons al vaker verrast. We doen ons best om zo goed als mogelijk overeind de blijven."

Evenementensector wil weer open

Ondertussen neemt de druk voor meer versoepelingen van de coronamaatregelen toch weer toe. Zo willen ook de nachtclubs open. "We hopen dat het OMT en de regering goede besluiten neemt", zegt Mostert daarover. "Het is niet ons aandeel om het beleid te maken, maar we doen ons best om de gevolgen zo goed als mogelijk op te vangen."
Frits Mostert van het Medisch Centrum Leeuwarden