liveblog | 3 februari 2022

Coronanieuws 3 februari: enkele opnames en operaties MCL afgezegd

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus;

  • In Fryslân zijn woensdag 2569 nieuwe coronabesmettingen gemeld;
  • Op 3 februari liggen er 24 coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen;
  • Computers kunnen het niet aan: achterstanden registratie aantal besmettingen lopen weer op;
  • Het is vandaag druk bij de GGD-priklocatie in Leeuwarden, onder andere omdat de QR-code van sommige mensen anders dinsdag vervalt.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

Bijgewerkt: 3 februari 2022, 19:39
22:53

Tot morgen

We sluiten het liveblog voor vandaag. Dank voor het volgen en morgen melden we ons weer.
19:30

Druk bij priklocatie in Leeuwarden

Drukte in het WTC © Leo Middelsé, Lennard Geerts
Een half miljoen Nederlanders raken dinsdag hun QR-code in de CoronaCheck-app kwijt, als ze niet voor die tijd een boosterprik halen. Het groene vinkje vervalt 270 dagen na de laatste vaccinatie of 180 dagen na de laatste besmetting.
Mensen die dus voor 1 mei de laatste prik hebben gehaald en de QR-code willen behouden, moeten dus zorgen dat ze vandaag een boosterprik halen. Dat weten ze bij de priklocatie van de GGD in Leeuwarden nu ook: daar was het donderdag zo druk, dat de wachttijd kon oplopen tot een uur.
De regeling zou vrijdag al ingaan. Minister Kuipers van Volksgezondheid heeft donderdagavond besloten om dat een paar dagen op te schuiven. Het wordt nu dinsdag 8 februari.
16:28

Medewerkers MCL vaker thuis door omikron; sommige opnames en operaties afgelast

© Omrop Fryslân, Jitze de Vries
Voor MCL-medewerkers gelden strenge coronaregels in de huiselijke omgeving. Wie besmet is, of wie een huisgenoot heeft die is besmet met het coronavirus, moet thuisblijven. Dat heeft wel consequenties voor de zorg: sommige opnames en operaties moeten afgelast worden omdat dokters, zorgmedewerkers of familie daarvan, besmet zijn met het coronavirus.

'In enkele gevallen kunnen ingrepen of afspraken op het laatste moment geen doorgang vinden. Patiënten krijgen hierover persoonlijk bericht. Wij streven naar tijdige berichtgeving maar soms worden ook MCL'ers overvallen door het virus en dan volgt de berichtgeving helaas op het laatste nippertje', zo schrijft het Medisch Centrum Leeuwarden.
'Uiteraard proberen we voor patiënten van wie de afspraak wordt afgezegd zo snel mogelijk een goede oplossing te vinden.' Het Leeuwarder ziekenhuis doet aan iedereen die er werkt of die op bezoek komt, de oproep om de maatregelen 'optimaal na te leven'.
16:03

Achterstand bij RIVM loopt verder op naar 113.000 positieve tests

Het aantal positieve coronatests dat nog niet is geregistreerd bij het RIVM, is donderdag weer toegenomen. De achterstand is omhoog gegaan, van 104.000 naar 113.000 bevestigde meldingen, over een periode van zeventien dagen. In de afgelopen week ging het aantal gemiste gevallen omhoog met 41.000. De computersystemen kunnen het hoge aantal tests niet verwerken.
Het RIVM en de GGD'en werken aan een oplossing en konden aan het begin van deze week zo'n 50.000 achterstallige positieve tests registreren.
Als een laboratorium na een test vaststelt dat een persoon positief is, wordt de uitslag ingevoerd in het computerprogramma CoronIT. Daarna worden ze automatisch doorgestuurd naar een tweede programma, HP ZoneLite. De bron- en contactonderzoekers kunnen dat gebruiken om te weten wie ze moeten bellen om te achterhalen waar de besmetting vandaan komt.
Vanuit het tweede programma gaan de cijfers naar het RIVM. Dat komt iedere dag met cijfers en iedere dinsdag met een weekoverzicht. Vanwege het hoge aantal besmettingen gaat het mis met de doorstroom. De uitslagen worden wel goed ingevoerd in CoronIT. Op die manier weten de GGD'en en het RIVM hoe groot de achterstand is.
15:39

2.569 nieuwe coronagevallen in Fryslân, negen ziekenhuisopnames

De testlocatie van de GGD aan de Elzenlaan in Leeuwarden © LEO Middelsé, Lennard Geerts
In Fryslân zijn in de afgelopen 24 uur 2.569 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd door het RIVM. Het RIVM heeft al meer dan twee weken te maken met een achterstand in de verwerking van het aantal positieve tests.
Het RIVM en de GGD hebben al zeventien dagen moeite om alle coronameldingen te registreren. Die achterstand is donderdag verder opgelopen, naar 113.000 voor heel Nederland. Door de achterstand kunnen de cijfers erg schommelen. Het gemiddelde aantal besmettingen over de afgelopen zeven dagen geeft een beter beeld. In Fryslân ligt dat dagelijkse gemiddelde nu op 2.065 besmettingen. Woensdag lag het op 1.934 besmettingen, een week geleden op 1.353.
In Fryslân zijn in de afgelopen 24 uur geen sterfgevallen vastgesteld als gevolg van het coronavirus.Er zijn negen Friezen met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis. Dat gaat om inwoners van de gemeenten Noardeast-Fryslân (4), Leeuwarden (2), Waadhoeke (2) en Harlingen.

Landelijk

Landelijk ligt het aantal nieuwe coronabesmettingen op 82.961. Het gemiddelde aantal besmettingen van de afgelopen zeven dagen is 79.530.
14:51

Opnieuw meer dan 200 nieuwe coronapatiënten opgenomen op verpleegafdelingen

Voor de tweede keer deze week zijn er in 24 uur meer dan 200 nieuwe patiënten met corona opgenomen op de verpleegafdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Dinsdag kwamen er 237 nieuwe coronapatiënten bij op de verpleegafdelingen. Van woensdag op donderdag ging het om 201 nieuwe opnames. In totaal liggen er nu 1168 mensen met corona in de klinieken. Omdat in de afgelopen 24 uur veel mensen op de afdelingen weer naar huis mochten, is de bezetting in vergelijking met woensdag toegenomen met 11 coronapatiënten.
Medewerkers van de ic's verzorgen momenteel 218 patiënten met corona. Dat zijn er drie meer dan woensdag. Toen werden 16 nieuwe patiënten opgenomen op de ic's, maar omdat er veel mensen naar huis mochten of vanwege overlijdens, neemt de bezetting op de IC's wat minder snel toe.
In totaal liggen er nu 1368 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Het aantal patiënten met covid neemt de laatste tijd weer toe. Het LCPS houdt echter niet bij of de mensen het corornavirus pas in het ziekenhjuis kregen, of dat ze vanwege de besmetting met corona zijn opgenomen.
14:07

Europese Commissie wil coronareispas tot 1 juli 2023 verlengen

De Europese Commissie wil het vrij reizen in de Europese Unie met een digitaal corona certificate (dcc) verlengen tot 1 juli 2023. De 27 lidstaten en het Europese Parlement moeten instemmen met het voorstel. Met het coronacertificaat kan de reiziger laten zien dat hij of zij volledig is gevaccineerd, hersteld is van Covid-19 of kortgeleden een negatieve PRC-test heeft gehad. Met een certificaat laten de lidstaten de reiziger in principe zonder extra voorwaarden toe.
Het coronacertificaat is bedoeld om het reizen in de EU eenvoudiger te maken, maar de QR-codes worden ook door veel landen buiten de EU erkend.
Sinds 1 februari is het digitaal corona certificate 9 maanden geldig. Nederlanders die voor 1 mei hun laatste Covid-19-prik hadden, hebben een booster nodig om te kunnen reizen.
© Shutterstock / Henk Vrieselaar
De Europese Commissie wil bovendien dat mensen die een prik halen in het buitenland, een bewijs krijgen in het digital corona certificate. "Bezorgde burgers" hebben hierover aan de bel getrokken bij de Europese Commissie.
Er zijn bijvoorbeeld veel Nederlanders die in Duitsland of België een boosterprik halen. Ze kunnen het bewijs daarvan terugvinden in de app van het land waar ze een prik halen, maar ze zien het nu niet terug in de CoronaCheck-app.