Friese actie tegen 'crypto-fascisme' richting de gemeenteraadsverkiezingen

Voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen gaan antifascisten van Antifascistische Actie Fryslân actievoeren tegen opkomend racisme en fascisme bij het gemeentehuis in Buitenpost.
Een spandoek van AFA Fryslân bij een eerdere actie © AFA Fryslân
Met een spandoek met de tekst 'Respect voor iedereen, stop racisme en fascisme' en flyers wil de actiegroep stemmers waarschuwen voor partijen als Forum voor Democratie (FVD) en de PVV. De acties worden gesteund door Het Actiefonds, een organisatie die wereldwijd activisten steunt.

'Crypto-fascisme'

Die partijen zijn volgens AFA Fryslân 'crypto-fascistisch'. Reimer van Ruiten, medeoprichter van AFA Fryslân, legt uit dat daarmee bedoeld wordt dat de partijen 'bedekt fascistisch' zijn: de partijen vertonen kenmerken van het fascisme, maar bedekken die.
Kenmerken die Van Ruiten noemt zijn bijvoorbeeld het hebben van een sterk nationalistisch karakter en het verheerlijken van de eigen cultuur, het hanteren van vreemdelingenhaat en het zonder meer discrimineren van andere religieuze overtuigingen, culturen en zelfs rassen, en het uitsluiten van bevolkingsgroepen.

In actie komen

AFA Fryslân gebruikt de term 'crypto-fascisme' omdat de partijen volgens hen aan die kenmerken voldoen. Volgens Van Ruiten is AFA Fryslân rechtsreeks tegen alle vormen van racisme en fascisme en voert daarom actie tegen groepen die die kenmerken vertonen.
Van Ruiten zegt dat de linkse partijen de laatste jaren veel hebben laten liggen. Daardoor heeft rechts meer invloed en aanhang gekregen. Het is volgens hem aan de linkse partijen om dat op te lossen.

Niet mee eens

Albert van Dijk, lijsttrekker van FVD Achtkarspelen, is het niet met Van Ruiten eens. Volgens hem is het juist goed om trots te zijn op je afkomst en de regio waar je vandaan komt, en zijn er ook genoeg kenmerken van het fascisme waar de FVD niet aan voldoet. Fascisme gaat namelijk vaak samen met het gebruiken van geweld, wat bij de partijen niet het geval is.
Albert van Dijk, lijsttrekker van FVD in Achtkarspelen © Omrop Fryslân
Daarnaast is een kenmerk van fascisme dat er geen plaats is voor andere meningen in de politiek. Dat is voor zijn partij juist niet het geval: het is niet voor niets dat het woord 'democratie' in de naam zit, zegt Van Dijk: "Eén van onze grootste speerpunten is natuurlijk directe democratie. Dan zou een fascist daarvoor weglopen, nietwaar?"
Van Dijk weet niet of de actie schadelijk zal zijn voor zijn partij.