Stormschade op het strand van Ameland: "Je denkt: oei, ons eiland!"

Na de storm Corrie van maandag inspecteert Rijkswaterstaat de duinen en het strand op Ameland. De kust staat steeds meer onder druk. Bij Rijkswaterstaat hopen ze dat natuurlijk herstel mogelijk is.
Het stormt al dagen op Ameland. De Noordzee is een gevaarlijke, woeste jongen geworden. Dat zorgt voor duinafslag, waar veel zand bij verloren kan gaan. Rijkswaterstaat doet daar op dit moment inspectie naar.
Het ziet er nu dramatischer uit dan dat het is, zegt Jan Visser van Rijkswaterstaat. "Je denkt: oei, ons eiland, hoe komt het allemaal?" De grote, brede kering achter het strand zorgt er echter voor dat ze bij Rijkswaterstaat niet heel lang wakker liggen van een storm als Corrie.
Kontrôle fan dunen op It Amelân: “Je tinke: blikskater, ús eilân!"
Bij Strandpaviljoen Sunset is dat wel anders. Net als in 2013 is de stormschade bij het paviljoen groot. Een trap die kapot is geslagen, schade aan de loopbrug van het paviljoen en het magazijn dat is weggeslagen.
"Als ik het allemaal bij elkaar moet optellen, gaat het denk ik om zo'n 20.000 euro", zegt eigenaar Harold van Workum. In 2013 had hij ook al flinke stormschade. "Die klap was veel groter, toen hadden we serieuze schade. Dit is ondernemersrisico, je weet dat dit soort dingen kunnen gebeuren. Dit is natuurgeweld. Daar winnen wij het niet van."
De golven en de hoogte van de golven hebben rechtstreeks vat op de kust.
Jan Visser van Rijkswaterstaat over de zandbanken die steeds meer krimpen
De kust van Ameland staat al een tijdje onder druk. Dat heeft verschillende oorzaken, zegt Jan Visser. De zandbanken voor de kust zijn bijvoorbeeld minder groot dan voorheen, waardoor de golven voor de kust niet meer worden gebroken. "De golven en de hoogte van de golven hebben rechtstreeks vat op de kust."
"Het andere punt is dat er in het zeegat, waar het heel diep is, steeds wisselende geulvormen zijn, die continu veranderen", zegt Visser. "De combinatie met gebrek aan zandbanken zorgt ervoor dat dit stuk van de kust altijd onder druk staat."

Natuurlijk herstel

Bij Rijkswaterstaat hopen ze dat de natuur het probleem uiteindelijk zelf weer op zal lossen. Het instituut Deltares doet onderzoek naar natuurlijk herstel van de zandbanken. "Maar zover is het nog niet", zegt Visser. "We houden er rekening mee dat we wel vaker zand moeten halen vanuit de Noordzee, ook in steeds grotere hoeveelheden."