Een schip als leslokaal: dure expedities populair bij middelbare scholen

Het middelbare onderwijs kiest steeds vaker voor praktijklessen als aanvulling op de reguliere opleiding. Vooral voor zogenaamde school-op-zeeprograma's wordt steeds meer ruimte gegeven.
Deze leerlingen maken zich klaar voor zo'n reis:
Voor de expeditie maken de leerlingen een tocht met een zeilboot. Ze moeten naast de praktijklessen aan boord ook de gewone schoollessen volgen en ook schooltoetsen afleggen.
Een organisatie die dit soort reizen verzorgt is Masterskip. Die zeilt met de Wylde Swan en heeft vanwege de grote belangstelling laatst ook een nieuw schip aangeschaft.

Levenservaring

Rector Eelco Hooijmaaijers van het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden denkt dat vooral de opleiding en werkzaamheden als matroos de leerlingen veel levenservaring geeft die bij een latere studie positief kan uitpakken.
"We hebben vaker leerlingen die met Masterskip meegaan", vertelt hij. "De lessen gaan gewoon door. Dat is ook deel van de afspraak die geldt. Het is een heel prachtige ervaring, maar school gaat gewoon verder."
Het zal wel heel anders zijn dan op school.
Leerling Merel Fiets
Bang voor een leerachterstand is de rector niet. "Dat valt wel mee. Het zijn 'maar' zes weken. We overleggen goed en als er wel achterstanden zijn, kun je daar maatwerk op maken."
Leerling Merel Fiets, die zich klaarmaakt voor een reis, denkt ook dat het wel goedkomt. "Het is allemaal zelfstudie, maar er gaan ook twee docenten mee aan boord. Die gaan ons vast helpen. Het zal wel heel anders zijn dan op school."

Niet voor iedereen weggelegd

Aan de onderwijsvorm hangt wel een prijskaartje: zo'n 7.000 euro voor een expeditie van zes weken. De school betaalt dat niet: leerlingen of ouders moeten dat zelf op tafel leggen. Zo'n expeditie is niet voor iedereen weggelegd dus.
Learlingen fan it Stedelijk Gymnasium op de Reade Swan © Omrop Fryslân
Ondanks de kosten is er een grote belangstelling voor de school-op-zee-expedities. En dus moest er een tweede schip komen. "We hadden een wachtlijst van zo'n 25 trainees die mee wilden op onze reizen", zegt Christophe Meijer. "Met dit nieuwe schip hopen we op die vraag te kunnen inspelen."
Een van de leerlingen van het Stedelijk Gymnasium die binnenkort met een reis mee gaat, is Tommy Barkema. "Vijf weken vaar ik langs de Caribische eilanden. Ik stap aan boord in Sint Maarten, dan varen we langs de Bovenwindse Eilanden met als eindbestemming Cuba. En dan vlieg ik weer terug."

Bijzonder schip

Meijer is erg te spreken over de nieuwe aanwinst, die nu nog de naam Noorderlicht draagt, maar straks als de tweemastschoener Reade Swan het ruime sop zal kiezen. "Het is een bijzonder schip omdat zij in koude streken als de poolgebieden kan varen."