Tjeerd de Groot (D66) vindt dat het tijd wordt om pluimvee te inenten tegen de vogelgriep

Het wordt hoogtijd om het pluimvee in te enten in de strijd tegen de vogelgriep. Dat zegt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot uit Woudsend.
"De vogelgriep kan ook gevaarlijk worden voor de mens":
De vakgroep pluimveehouderij van LTO-Noord steunt de oproep van het Tweede Kamerlid van harte. "Verstandige uitspraak", is de eerste reactie van Piet Faber van LTO. "Het is mooi dat hij dit zegt. Hij zit in de politiek en kan hopelijk ook regelen dat het zover komt."

Gevaarlijk voor de mens?

De vogelgriep gaat al sinds oktober rond en maakt steeds meer slachtoffers op pluimveebedrijven en onder wilde dieren. Ook andere dieren worden al slachtoffer van de vogelgriep. Bij nieuwe mutaties zou de kwaal ook gevaarlijk kunnen worden voor de mens, denkt Tjeerd de Groot.
"Er moet meer haast worden gemaakt. Het virus wordt steeds krachtiger. Een pluimveehouderij is eigenlijk een virus-mutatiefabriek. Het is bekend dat het ook op mensen kan overslaan. Daarom moeten we voorzichtig zijn en overgaan tot vaccineren."
Tjeerd de Groot © Omrop Fryslân, Alle Faber
De pluimveebedrijven zijn al maandenlang hermetisch afgesloten voor de buitenwereld. Dat heeft volgens Faber wel effect gehad, want volgens onderzoek van de universiteit van Wageningen zou het virus de afgelopen maanden niet meegenomen zijn van het ene pluimveebedrijf naar een ander bedrijf.

Raadsel

Toch is er nog steeds regelmatig een uitbraak binnen een nieuw bedrijf, tot frustratie van de pluimveehouders. Hoe die nieuwe besmettingen er toch kunnen komen, is nog een raadsel, maar de sector voelt zo langzamerhand veel voor vaccinatie.
Piet Faber van LTO-Noord
"Hier is zeker animo voor onder de kippenhouders, want zoals we het nu doen, is het dweilen met de kraan open", zegt Faber. De Groot beschouwt inenten als een logische nieuwe stap in de strijd tegen de vogelgriep. "Een doorsnee leghen krijgt in haar leven al zo'n 20 vaccinaties. Daar kan deze ene best wel bij."

In Europees verband

Het inenten van pluimvee staat ook in het gemeenschappelijke plan van de pluimveesector en de overheid om de ziekte de bestrijden. Dat het nog niet is doorgevoerd, komt omdat hier in Europees verband afspraken over moeten worden gemaakt. Volgens De Groot zou zoiets mogelijk moeten zijn. "Frankrijk heeft een groot probleem met vogelgriep, onze grootste handelspartner Duitsland ook. Ik zeg daarom, ga met elkaar rond de tafel en regel dit."
In Nederland wordt het aantal dieren in de pluimveesector geschat op zo'n 100 miljoen stuks pluimvee. D66'er Tjeerd de Groot vindt dat er met name in waterrijke gebieden waar de vogelgriep rondgaat geen nieuwe bedrijven bij moeten komen, zolang de ziekte rondgaat. "Ik vind daarom dat de provincie Fryslân geen nieuwe vergunningen moet afgeven totdat dit probleem is opgelost."
Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot