Wie heeft de toverformule voor sc Heerenveen?

Na het ontslag van Johnny Jansen moet sc Heerenveen op zoek naar een nieuwe trainer. Kandidaten genoeg, maar de vraag is wie het aandurft. Clubwatchers Arjen de Boer en Roelof de Vries geven het antwoord.
© Omrop Fryslân
Dat het Abe Lenstra-stadion al lang niet meer te boek staat als een oase van rust mag duidelijk zijn. Sinds 2008, toen Gerjan Verbeek na vier jaar als hoofdtrainer bij de club vertrok, heeft Heerenveen negen trainers versleten, onder wie Trond Sollied, Ron Jans, Dwight Lodeweges en Jurgen Streppel.

Schommelend schip

Terwijl directeuren en commissarissen ruzie met elkaar maakten, kwamen trainers tot de ontdekking dat de modelclub van vroeger is veranderd in een schommelend schip waar bijna geen sportieve eer aan te behalen is.
Johnny Jansen, dy't krekt dien krigen hat © Orange Pictures
Op dit moment staat Heerenveen op een kleurloze tiende plaats in de eredivisie. Erevoorzitter Riemer van der Velde, onder hem haalde de club in 2000 nog de Champions League, zei dat hij zich zorgen maakt dat Heerenveen op korte termijn in degradatienood zal komen. De directeur van nu, Cees Roozemond, verkondigt op zijn beurt dat de club voor een nieuwe start staat.
In de media circuleren intussen diverse namen van nieuwe trainers, maar de vraag is of één van hen de 'toverformule' in handen heeft om Heerenveen weer tot leven te wekken.
Kees van Wonderen © Orange Pictures

Kees van Wonderen

Roelof: "Ik zou de keuze voor Van Wonderen heel opportunistisch vinden. Hij kent de clubcultuur van Heerenveen niet, is geen Fries en doet het nu anderhalf jaar goed bij Go Ahead Eagles. Misschien is hij op lange termijn ook een toptrainer, maar om dat nu al te zeggen vind ik echt te kort door de bocht."
Arjen: "Van Wonderen wordt gezien als de nieuwe kroonprins. Hij doet het ook goed bij promovendus Go Ahead Eagles. Ik vind hem niet de ideale kandidaat voor sc Heerenveen. In het beleidsplan staat dat Heerenveen attractief wil voetballen. Dan moet je Van Wonderen niet nemen. Bij hem is 'de nul' heilig en staat amusement niet op de eerste plaats."
Ole Tobiasen © Orange Pictures

Ole Tobiasen

Arjen: "Ole Tobiasen en Peter Reekers hebben de papieren om hoofdtrainer te worden, maar alleen Tobiasen heeft de ervaring, bij Almere City. Met de aanstelling van Tobiasen aan het begin van dit seizoen heeft de clubleiding in mijn ogen al voorgesorteerd op een eventueel vertrek van Johnny Jansen."
"Zijn contract loopt nog door tot de zomer van 2023, hij is bekend met de spelers en de speelopvatting. Bovendien heeft hij in het verleden bij sc Heerenveen gespeeld. Als trainer heeft hij bij diverse clubs in de keuken gekeken en bij Almere City heeft hij het helemaal niet zo raar gedaan. Tobiasen is mijn eerste keuze."
Peter Reekers © Orange Pictures

Peter Reekers

Roelof: "Ik denk dat Arjen wel eens gelijk kan hebben over het voorsorteren. Toch denk ik niet dat Tobiasen het wordt. Uit de spelersgroep krijg ik eerder de signalen dat ze Peter Reekers juist heel serieus nemen. Als hij spreekt, luisteren de spelers. Dat is bij Tobiasen anders. Als ik de signalen uit de spelersgroep hoor, zou het logischer zijn als Reekers het zou overnemen in plaats van Tobiasen, maar ik ga ervanuit dat zij een van buiten halen."
Pieter Huistra © Orange Pictures

Pieter Huistra

Arjen: "Ik vindt dit een serieuze optie. Huistra heeft aangegeven dat hij graag weer in de eredivisie wil werken. Hij is weer beschikbaar. Hij heeft als groot voordeel dat hij uit Fryslân komt en houdt van aanvallend voetbal. Huistra heeft het bij Pakhtakor Tasjkent geweldig gedaan. Met drie landstitels, tweemaal de beker, tweemaal de Supercup en de League Cup heeft hij daar alles gewonnen wat er te winnen valt."
Roelof: "Ik geloof niet dat Huistra een serieuze optie is voor Ferry de Haan. Mooi dat hij het goed heeft gedaan in Oezbekistan. Ik dank ook niet dat we dat moeten onderschatten (ook niet overschatten trouwens), maar dat zegt niet al te veel. Bovendien heeft hij eigenlijk geen verleden bij Heerenveen. Hij heeft als hoofdtrainer één (heel) goed seizoen gedraaid in de eredivisie bij FC Groningen. Dat vind ik te weinig."
Mitchell van de Gaag © Orange Pictures

Mitchell van der Gaag

Roelof: "In 'het wereldje' hoor je wel goede verhalen over Mitchell van der Gaag. Hij heeft het heel goed gedaan bij onder andere FC Eindhoven en Excelsior en opgestapt bij NAC Breda. Ik denk wel dat het een coach is die past bij Heerenveen, maar Ferry de Haan heeft al ontkend dat er contact is geweest. Geen optie dus."
Arjen: "De rechterhand van Erik ten Hag bij Ajax is in het verleden trainer geweest bij Excelsior, dus er is 'een lijntje' met Ferry de Haan. Maar Ajax heeft duidelijk aangegeven dat ze Van der Gaag niet kwijt willen. Dus volgens mij kan er een streep door de naam van Van der Gaag."
Jon Dahl Tomasson © Orange Pictures

Een ander, maar wie?

Roelof: "Tomasson is voor mij de meest logische keuze. Hij speelde van 1994 tot 1997 in Heerenveen, is nog altijd goed met assistent Tobiasen én heeft nog altijd zo nu en dan contact met Foppe en Riemer. Bovendien heeft hij zijn contract bij Malmö FF niet verlengd, dus is hij per direct beschikbaar."
"Hij werd tweemaal kampioen, haalde de Champions League en kon langer blijven, maar koos ervoor terug te keren naar Nederland. Zijn gezin woont in Rotterdam. Hij heeft bij Feyenoord gespeeld met Ferry de Haan en later ook bij Excelsior gewerkt, dus die connectie is er. De beste keuze zou ik trouwens Tieme Klompe vinden. Die heeft volgens mij alles in zich om een goede coach te worden, maar hij heeft twee jaar geleden gezegd dat hij niet weet of hij weer voetbaltrainer wil worden. Als hij het zelf wil, zou dat mij nummer één-keuze zijn."
Ruud van Nistelrooij © Orange Pictures
Arjen: "Heerenveen is nog altijd een interessante club voor jonge spelers en ook voor talentvolle trainers die aan het begin van hun carrière staan. Zo zou je misschien kunnen denken aan Ruud van Nistelrooij. Hij heeft ervaring opgedaan als assistent bij Oranje en bij de jeugd van PSV."
"Een topclub komt nog te vroeg, maar hij zou bij Heerenveen de kneepjes van het vak kunnen leren. Dan zijn we weer bij het begin, want als speler is het voor hem ook begonnen bij sc Heerenveen. Van Nistelrooij is in ieder geval een geweldig uithangbord voor de club."